In Geen categorie

Het Centrium staat al ruim drie jaar op het Frieslandplein. Ondanks de aanvankelijke scepsis, die hier en daar in het dorp te horen was, is iedereen nu toch tevreden over de functie en de locatie op het Frieslandplein. Reden voor uw verslaggever om eens te informeren of onze plaatsgenoot en ontwerper Hanshan Roebers ook nog steeds tevreden is.

Bij het binnenkomen in zijn werkruimte vallen in de voorhal de keurig opgestelde maquettes van al dan niet gerealiseerde monumentale werken op. Een variatie van vormen in hout maakt de ruimte bijzonder. In zijn werkzaal (werkkamer zou te minimaal zijn voor deze grote ruimte) zijn veel houten bouwsels zichtbaar. Hanshan legt uit dat hij van hout houdt, maar dat was voor de gewone kijker al overduidelijk. De maquette van het Centrium staat ook opgesteld. De lichtstraat in het dak ligt exact in de noord-zuid richting, het dak is transparant en de wanden daarin zijn spiegelend, zodat zonlicht altijd van meerdere kanten wordt geprojecteerd op de vloer. Daarbij heeft de zon elk moment van de dag een andere instralingshoek. Ieder plekje op de vloer van het Centrium verandert daardoor in het verloop van de dag. In de lichtbaan hangt een schilderijlijst met blauwachtig glas, wat als bijzondere eigenschap heeft dat het in kleur verandert als de kijkhoek verandert: kobaltblauw verandert zomaar in kanariegeel en nog meer.

Hanshan vindt de plek van het Centrium nog steeds een prachtige plaats, en het voldoet ook in zijn beleving aan de verwachtingen. In zijn maquette is een achterwand aangebracht aan de Tjalke van der Walstraat zijde. Het verkeersgeluid wordt bij muziekvoorstellingen als storend ervaren. Nu probeert men dat nog op te vangen met gordijnen. Of die achterwand demontabel moet worden of permanent, is niet duidelijk.

Informatie bij de bouwer Ype Haytema leert dat hij offerte heeft gedaan voor een permanente afsluiting van hetzelfde hout. Omdat dat om één kuub hout en dus 1200 kg gaat, zal dat permanent bevestigd moeten worden. De luchtigheid die het Centrium nu uitstraalt zal dan verdwenen zijn. Het bouwsel zal dan massa innemen in de ruimte en opeens een zwaar “ding” zijn. Alternatieven voor tijdelijke invulling van de achterwand tijdens voorstellingen zijn wel degelijk mogelijk. Denk dan aan een zeildoek scherm, dat in heel goede kwaliteiten verkrijgbaar is. Die oplossing is dan ook veel goedkoper.

Bij het bekijken van het Centrium valt op dat aan alle vier steunberen een plantenbak is opgehangen. Hanshan vindt dat erg jammer, en hij vindt dat het afbreuk doet aan zijn oorspronkelijke ontwerp. Wellicht kunnen die nog een keer verwijderd worden, hoopt hij. De plek op het plein is naar zijn oordeel nog steeds de enig juiste, zij het dat de pinautomaat-blokhut-van-steen er nog niet stond toen het Centrium werd geplaatst. Die heeft het geheel er niet mooier op gemaakt.

Bij de bouw is rekening gehouden met verlichting, waarbij de ontwerper heeft gedacht aan zonnepanelen op het platte dak, die dan weer accu’s opladen om ’s avonds lampen in het plafond te laten branden. Onafhankelijk van het elektriciteitsnet zou ook ’s avonds het Centrium gebruikt kunnen worden voor waar het overdag ook meestal voor wordt gebruikt: schuilen, uitrusten, rondhangen of gewoon zitten en kletsen……

Het is geworden zoals hij het had bedacht, zowel esthetisch als functioneel: Hanshan is tevreden.