In Geen categorie

Eind april 2024 verscheen de (digitale) nieuwsbrief nummer 190 van Histoarysk Koudum. Daarin uiteraard niet veel echt nieuws, want het gaat in dergelijke nieuwsbrieven nu eenmaal om oude verhalen. Zo gaat deze nieuwsbrief onder andere over koninklijke bezoeken uit het verleden aan Koudum. Er zijn verhalen uit oude notulenboeken en Koudum wordt bezien via een 19e-eeuwse resigids. Maar het laatste artikeltje in deze nieuwsbrief van Histoarysk Koudum gaat zowaar over de toekomst! Daarin kondigt de expositiecommissie van Histoarysk Koudum namelijk aan dat de volgende expositie (van half januari tot half februari 2025) te maken zal hebben met Koudumer verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

In verband met de voorbereidingen voor die expositie is de expositiecommissie van Histoarysk Koudum ook op zoek naar tot nog toe onbekende verhalen die er misschien nog zijn en naar voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Wie weet ligt er zelfs onbekend foto- of filmmateriaal ergens op zolder, of zijn er dagboeken en brieven uit de oorlog bij zolderopruimingen in Koudum boven water gekomen. Histoarysk Koudum is daar natuurlijk erg in geïnteresseerd.

Naar aanleiding van Koningsdag die voor de deur staat, gaat het openingsartikel van Nijsbrief 190 over de oprichting van de Oranjevereniging in Koudum op 8 september 1936 en de (korte) bezoeken die de koninginnen Wilhelmina (1920), Juliana (1950) en Beatrix (2012) aan Koudum brachten. Het artikel is van Boukje van der Veen die ook de opmaak van de kerurig verzorgde nieuwsbrief verzorgde.

Ulfert de Jong is in het archief van Histoarysk Koudum gedoken in oude notulenboeken en doet daar af en toe verslag van, ook via Koudum.nl. In Nijsbrief 190 schrijft hij nu een artikel over het verslag van de ledenvergadering van de Federatie Muziekkorpsen ZuidWesthoek gehouden op 19 januari 1950 in ‘Spoorzicht’ te Koudum. Aan die vergadering deden leden mee van muziekverenigingen uit Warns, It Heidenskip, Nijega, Oudega, Hemelum, Molkwerum en Koudum. Vanaf eind 1950 zou ook Staveren meedoen. Vóór de pauze wordt het zakelijke gedeelte besproken, na de pauze is er divers amusement.

Een ander artikel in Nijsbrief 190 gaat over de kijk op Koudum in een reisboek uit de 19e eeuw. In 1877 verscheen Friesland en de Friezen, Gids voor reizenden. De Bolswarder predikant en later archivaris M. E. van der Meulen schreef daarin een hoofdstuk over ‘Gaasterland en de Joure’. De schrijver verbaast zich over het landschap van Koudum dat volgens hem op dat van het Gooi lijkt. Hij is nogal weg van het dorp, met zijn brede straten en mooie tuinen, en hij wijst op de golvende bodem, het hoogste punt dat bijna negen meter boven de waterspiegel ligt en het bouwland dat hier en daar door grasland wordt afgewisseld. Over het vroeger geliefde hotel Galamadammen is hij in 1877 minder te spreken. Hij raadt reizigers eigenlijk aan om maar meteen door te rezien naar Kippenburg in het Gaasterlandse bos.

Mensen die de digitale nieuwsbrief van Histoarysk Koudum (verschijnt een paar keer per jaar) graag in hun mailbox willen ontvangen, kunnen hun naam en e-mailadres doorgeven via histoarysk.koudum@gmail.com