In Geen categorie

Op woensdag 16 maart 2022 vinden in het hele land gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dan worden ook de leden van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân gekozen. De stempassen zijn in Koudum in de laatste week van februari via de post bezorgd en vanaf dat moment staan ook de eerste sandwichsborden al weer rond lantaarnpalen in Koudum.

Stemmen kan op 16 maart tussen 7.30 uur en 21.00 uur bij het stembureau in de buurt dat op de stempas staat en voor Koudumers is dat in dorpshuis De Klink. Maar Koudumers mogen hun stem ook uitbrengen in een van de 41 andere plaatsen in Súdwest-Fryslân waar een stembureau staat. Eerder stemmen kan in onze gemeente op maandag 14 en dinsdag 15 maart. Dat kan dan bij acht stembureaus in Súdwest-Fryslân, waaronder het stembureau in De Klink in Koudum.

Het blad met de kandidatenlijsten van de deelnemende partijen wordt in Koudum uiterlijk begin maart huis-aan-huis bezorgd. Op dit biljet staat ook het overzicht van alle deelnemende partijen en kandidaten. In de gemeente Súdwest-Fryslân doen er elf politieke partijen mee, waaronder drie die niet eerder meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Súdwest_Fryslân. De kandidatenlijsten van de verschillende politieke partijen zijn ook op de website van de gemeente Súdwest-Fryslân te bekijken. Daar is ook de online StemWijzer van de gemeente te vinden.

In de aanloop naar de verkiezingen zal Koudum.nl aandacht besteden aan alle elf politieke partijen die meedoen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Die aandacht zal zich zoveel mogelijk richten op ons eigen dorp. Dat betekent dat het ene stukje wat langer wordt dan het andere, dat heeft niets met de politieke voorkeur van de redactie van Koudum.nl te maken. Ook zal Koudum.nl de ene partij inhoudelijk nauwelijks vergelijken met een anderen partij, daarvoor kan de kiezer bij de StemWijzer terecht.

De vorige gemeenteraadsverkiezingen vonden landelijk gezien vier jaar geleden, in 2018, plaats. In Koudum – en heel Súdwest-Fryslân – was dat overigens al in 2017. Dat kwam omdat de gemeente toen werd uitgebreid met een aantal nieuwe plaatsen. De uitslag van die verkiezingen is terug te vinden op de website verkiezingen.nl. Bijna zes procent van de stemmen in onze gemeente werd toen gehaald door partijen die in 2022 niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, te weten de SP (haalde 1 zetel), JONG en de Partij voor de Bijstand.

In Súdwest-Fryslân was de opkomst in 2017 slechts 45%. In een oproep aan de inwoners van Súdwest-Fryslân (“Kom nei de stimbus en stim!”) vraagt burgemeester Jannewietske de Vries om op 14, 15 of 16 maart gebruik te maken van het democratisch recht om te stemmen. Ze weet dat het niet realistisch is om te verwachten dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen net zoveel mensen gaan stemmen als vorig jaar bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Toen was de opkomst in Súdwest-Fryslân bijna 82 %. De burgemeester zou nu heel trots zijn als tweederde van de kiesgerechtigden (67%) een stem zou uitbrengen op een van de 290 mensen die kandidaat zijn voor een plekje in de gemeenteraad.

Hieronder staan of komen de links naar de artikelen over de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Súdwest-Fryslân. De volgorde van publicatie is vrij willekeurig en afhankelijk van het tijdstip waarop het desbetreffende stukje door de reactie voor publicatie gereed gemaakt kon worden.

Gemeenteraadsverkiezingen: het CDA (28 februari)
Gemeenteraadsverkiezingen lijst 10 en 11: Forum voor democratie en Volkspartij in Nederland Belang (1 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: de FNP (2 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: de PvdA (3 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: Gemeentebelangen-Totaal Lokaal (4 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: ChristenUnie (5 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: GroenLinks en D66 (6 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: de VVD (7 maart)
Gemeenteraadsverkiezingen: Nieuw Sociaal (8 maart)