In Geen categorie

De PvdA is momenteel in grootte de tweede partij in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Met 15,4 % van de stemmen kreeg de PvdA in 2017 zes zetels in de raad. Een van die zes was Habtamu de Hoop en hij werd met zijn 19 jaar het jongste raadslid in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Omdat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd gekozen als Tweede Kamerlid verliet hij toen de gemeenteraad. Zijn ‘maidenspeech’ in de Tweede Kamer maakte veel indruk.

De Hoop staat als lijstduwer op de 49e plaats op de nieuwe kandidatenlijst van de PvdA waar 49 personen op staan. Vanuit Den Haag wil hij zijn betrokkenheid bij Súdwest-Fryslân blijven invullen. Hij zegt daarover: ‘Safolle minsken út de gemeente ha lanlik op my stimt, dat is geweldich. Ik bliuw my foar Fryslân en myn gemeente ynsetten yn de Twadde Keamer, minsken sille my grif moetsje op wurkbesites yn Súdwest. Tegeare mei Marijke en de fraksje sil ik my ynsette foar foldwaande wenningen foar de starters en senioren. Ek kinne we lanlik en lokaal oan de slach mei earmoede. We ha beide de missy om alle bêrn deselde kânsen te jaan.’

Hoewel in grootte de tweede partij leverde de PvdA geen wethouders aan het College van B & W. Natuurlijk is wel onze burgemeester Jannewietske de Vries van PvdA-huize. Een van de kernpunten waar de partij zich sterk voor wil maken, vinden we bij veel andere partijen terug: de politiek dichter bij de mensen brengen. Dit staat ervan op de website van de PvdA Súdwest-Fryslân, waar lijsttrekker Marijke Roskam (39 jaar) aan het woord komt.

De kandidaten op de lijst zullen in hun wijk of dorp ook contactpersoon zijn voor de PvdA. Die verbinding met de gemeente is hard nodig. Roskam: ‘De gemeente staat nu veel te ver van de inwoners. Wat merkt iemand in Makkum of Tersoal van de politiek? We willen veel vaker met de raad in dorpshuizen of wijkcentra vergaderen, maar dus ook contactpersonen van onze lijst inzetten. Als je ergens tegenaan loopt als dorpsbelang of inwoner moet je gewoon iemand kunnen bellen. Fiks dingen en hâldt polityk tichtby, dat is ús wurkwize.’

Deze alinea is voor Koudum des te opvallender omdat er van de 49 personen op de kandidatenlijst niemand uit Koudum komt. Ook niet uit Hindeloopen of Stavoren trouwens, om maar eens plaatsen in de omgeving van Koudum te noemen. En laat verder duidelijk zijn: ook de redactie van Koudum.nl begrijpt dat het voor elke partij onmogelijk is om uit alle plaatsen in de gemeente iemand op de kandidatenlijst te krijgen. Súdwest-Fryslân is nu eenmaal qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland en telt 89 kernen.

De PvdA wil, zo zegt de partij op haar campagnewebsite , van die grootste gemeente ook de beste en meest sociale gemeente maken. Als uitdagingen worden onder andere genoemd dat honderden jongeren, gezinnen en senioren geen betaalbaar huis kunnen vinden op de plek waar hun hart ligt, dat teveel kinderen in armoede leven en dat ondernemers en initiatieven in de dorpen en wijken niet optimaal met hun plannen geholpen worden door de gemeente.

Net als bij veel andere partijen gebruikt de PvdA Súdwest-Fryslân een Facebookaccount en een Twitteraccount om meer informatie te geven over de belangrijkste kandidaten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook plaatst deze partij daar berichten over bezoeken aan diverse kernen in de gemeente. Over Koudum zijn geen recente berichten te vinden.

Dit artikel is er een in een serie artikelen over de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Súdwest-Fryslân op 14, 15 en 16 maart 2022. Onder de titel Gemeenteraadsverkiezingen Súdwest-Fryslân publiceerde de redactie van Koudum.nl voorafgaand aan deze reeks een inleiding op deze artikelen. Onderaan die inleiding staan ook de links naar de andere artikelen in deze serie.