In Geen categorie

Vanaf vandaag is De reis terug, de nieuwe roman van Henriëtte Hemmink, te koop in de boekwinkels. In het boek krijgt Gwen, de vrouwelijke hoofdpersoon, te maken met een aaneenschakeling van merkwaardige gebeurtenissen die hun basis hebben in het verleden. Vanwege de coronamaatregelen zit een gewone boekpresentatie er niet in, maar de Koudumer schrijfster heeft het eerste present-exemplaar inmiddels al wel aangeboden. Niet traditiegetrouw aan haar moeder, die krijgt dit keer het tweede exemplaar. Het eerste exemplaar heeft ze aangeboden aan plaatsgenoot Jentsje Fekkes. Die heeft de schilderijen geschilderd die als basis voor de voor- en achterkant van De reis terug dienen.

In het nieuwe boek van Henriëtte Hemmink opent de jonge psychologe Gwen van der Hoff haar nieuwe praktijk. Dan wordt ze geconfronteerd met een angstaanjagend en onverklaarbaar incident in haar monumentale pand. Al snel doen zich meer geheimzinnige gebeurtenissen voor. Wanneer Gwen met vragen blijft worstelen, schakelt ze de hulp in van een vrouw met ‘speciale gaven’. Zelf is ze niet in staat een grootmoeder te helpen die bang is voor haar kleinzoon. De jongen beweert stellig haar overleden man te zijn en bewijst dat ook. Door een reeks bijzondere voorvallen slaagt Gwen erin een oud geheim te ontrafelen en dan blijkt het verleden nog niet voorbij te zijn.

De schilderijen die op het omslag van De reis terug staan, werden veertig jaar geleden al door de Koudumer schilder Jentsje Fekkes geschilderd. Het geheim dat de hoofdpersoon in het boek ontdekt, heeft te maken met een oud schuurtje dat verscholen ligt in het riet ergens aan het water. Toen de schrijfster in september net met het boek begonnen was, zag ze op haar ochtendwandeling langs de Morra een ‘oud schuurtje’ staan. Dat was door werkzaamheden aan de oever waarbij veel riet was weggehaald opeens zichtbaar geworden. Ze maakte foto’s en dacht: dit zou de cover kunnen worden.

Niet veel later kwam ze erachter dat het schuurtje het oude vissershuisje van een Koudumer visser is geweest. En dat vissershuisje is tientallen jaren geleden, toen het nog in goede staat was, verschillende keren door Jentsje Fekkes geschilderd. Die schilderijen zijn uiteindelijk gebruikt voor het omslag van dit nieuwe boek van Henriëtte Hemmink. Het oude en inmiddels vervallen vissershuisje is overigens bij de werkaamheden in september vorig jaar met de grond geljik gemaakt.

Goed beschouwd is het bijna ongelooflijk hoe productief deze succesvolle schrijfster uit Koudum is. Ze publiceert minimaal twee tot drie boeken per jaar. Zo zijn er al meer dan 140 romans en jeugdboeken van haar verschenen en van haar boeken zijn bij elkaar bijna een miljoen exemplaren verkocht. Henriëtte Hemmink is populair vanwege haar aansprekende, filmische stijl en door de zorgvuldige opbouw van de verhalen. De personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma’s van het leven en deze Koudumer schrijfster verpakt die thema’s in spannende verhalen met onverwachte wendingen en afloop.

Het boek De reis terug is vanaf 10 januari te koop, bijvoorbeeld via de lokale boekwinkel, zoals Boekhandel Muizelaar in Koudum.