In Geen categorie

Aanstaande vrijdag 14 januari om 15.00 uur geeft Jan de Vries een lezing over Jacob Benkes, een zeeheld uit de 17e eeuw die geboren werd in Koudum. Het is een online-lezing met als titel ‘Jacob Benckes, his adventurous life and strange surprising legacy.’ De lezing – in het Engels – maakt deel uit van de serie The Dutch presence in Tobago & The West Indies, van de National Trust van Trinidad and Tobago, in samenwerking met de Nederlandse ambassade te Port of Spain.

In de maanden november, december 2021 en januari 2022 is er veel aandacht voor de historische Nederlandse aanwezigheid op het Caraïbische eiland Tobago. In samenwerking met de Nederlandse ambassade in Port of Spain organiseert The National Trust of Trinidad and Tobago een reeks online lezingen in het Engels waarvoor ook Koudumer Jan de Vries is uitgenodigd. De zeventiende-eeuwse zeeheld Jacob Benckes sneuvelde namelijk in 1677 in een bloedig gevecht om Tobago en De Vries weet daar een hoop van af.

Jan de Vries publiceerde in 2018 zijn boek Verzwegen zeeheld over Jacob Benckes die in 1637 in Koudum geboren werd en als vlootleider in 1677 omkwam in Tobago. Er zijn weinig biografische gegevens van hem bekend, maar toch weet De Vries in zijn boek de geschiedenis van Benckes heel aannemelijk te reconstrueren. Opzienbarend was de ontdekking van De Vries dat Benckes veel belangrijker geweest is dan tot nu toe aangenomen werd. Jan de Vries publiceerde vorig jaar ook een artikel waarin hij de gevechten waarbij Benckes omkwam als bron zag voor het ontstaan van het boek Robinson Crusoe uit 1719 van de Engelse schrijver Daniël Defoe.

De voertaal van de gratis lezing is Engels. Aanvangstijd: 15.00 Nederlandse tijd. Gebruikte programma: Zoom. Aanmelden voor de lezing kan via de website van The National Trust of Trinidad en Tobago. Na gratis inschrijving krijg je een link om de lezing online via Zoom bij te wonen.