In Geen categorie

Naar aanleiding van een expositie in het Rijksmuseum verscheen in 2018 al een boek over kwakornamenten, maar vorige week werd een boek gepresenteerd over Friese kwakornamenten. Daarin wordt ook de koperen doopboog van de Koudumer Martinikerk genoemd.

Een ‘kwabornament’ is een versiering die gebruikt werd in de zeventiende eeuw. Het is een vrij ornament, dat doet denken aan zachte en ronde vleselijke vormen. Het lijkt niet of nauwelijks bepaald door geometrische vormen.

Johan ter Molen, jarenlang bijzonder hoogleraar kunsten en kunstnijverheid in Nijmegen schreef Friese snakerijen, kwabornamentiek in Friesland, invloed van elders en eigen interpretatie. Snakerijen was de term in de zeventiende eeuw die ook wel gebruikt werd voor de kwabornamenten. In meer Friese kerken, bijvoorbeeld in IJlst en Buitenpost is het kwabornament te bewonderen, maar dan van hout. Het bijzondere van de Koudumer kwab is dat hij van koper is.

Op de site van Historisch Koudum wordt aandacht besteed aan het interieur van de Martinikerk in Koudum en daar zijn meer foto’s te zien van het kwabornament in de doopboog.