In Geen categorie

Op 1 juli 1987 kochten Peter en Ineke van der Molen-Folmer café Spoorzicht. Vandaag runnen zij dus precies 34 jaar jaar hun eetcafé aan het eind van de Hoofdstraat, bij de Koudumer binnenhaven. Daarmee komen ze heel dicht bij het record van Aart en Hinne Hogeveen-de Boer die kastelein van Spoorzicht waren van 1942 tot 1977. Als alle horeca-eigenaren hebben Peter en Ineke het in de afgelopen coronaperiode niet gemakkelijk gehad.

Dat was extra jammer aangezien Peter en Ineke op 1 oktober van dit jaar definitief stoppen met hun werk voor Spoorzicht. Zij gaan daarna van hun welverdiende pensioen genieten. In de lockdownperiodes konden ze in hun café-restaurant geen gasten bedienen. Met grote inzet hebben ze zich met afhaalmaaltijden door deze periode geslagen. Maar nu ze weer gasten in hun etablissement mogen ontvangen zullen ze in hun laatste drie maanden Spoorzicht zo mogelijk nog enthousiaster van hun gastheerschap genieten.

Spoorzicht bestaat sinds ongeveer 1870 en heeft sindsdien twaalf eigenaren gehad. Het werd herberg genoemd, of logement, gewoon café of, zoals nu eetcafé. Op de gevel Spoorzicht staat een fraai bord met alle namen van de ‘kasteleins’ van het begin tot nu. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er na 1 oktober met Spoorzicht gebeurt.

Bovenaan dit bericht een foto van Spoorzicht rond 1980. Op de website van Histoarysk Koudum staan meer oude foto’s van Spoorzicht. Hieronder de foto die op dit moment de website van Eetcafé Spoorzicht siert.