In Geen categorie

De Dodenherdenking in Koudum gisteravond was mede door de keurige organisatie van de Oranjevereniging weer een waardige vertoning. Vanaf half acht verzamelden ruim 150 mensen zich bij de Martinikerk. Achter twee drummers met omfloerste trom liepen de mensen naar de begraafplaats. De stille tocht ging via de Douwe van Epemastraat waar vanaf elk huis de vlag halfstok hing.

De stille tocht door de Douwe van Epemastraat.

Bij aankomst op de begraafplaats speelde fanfare Nij Libben passende muziek, terwijl de deelnemers aan de stille tocht zich in een halve cirkel opstelden aan het begin van de begraafplaats. De deelnemers aan de Dodenherdenking in Koudum vertegenwoordigden werkelijk alle leeftijden, van kinderen van de basisschoolleeftijd tot ouderen die nog in de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en alles wat daar tussenin zit.

Gemeenteraadslid mevrouw Engelmoer-Leeuwen hield een korte toespraak met omder andere als boodschap dat je herdenken en vrijheid vieren samen doet. Later legde ze namens de gemeente Súdwest-Fryslân een krans bij het oorlogsmonument. Veteraan Sjouke Folmer, die aan verschillende missies in Afghanistan en Litouwen meedeed, legde een krans namens de inwoners van Koudum. Berend Hofman legde een bloemstuk namens basisschool De Klimbeam. Daarvoor had Jesse Ruben van den Bos van De Klimbeam een kort verhaal voorgelezen over pakje die naar het toenmalige Nederlands-Indië was geweest. Mirte Hettinga & Jan Kemker lazen elk een zelfgemaakt gedicht voor.

Namens Dorpsbelangen Koudum en Historisch Koudum werden bloemen gelegd bij de vier oorlogsgraven van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen militairen uit Engeland en Canada. Na de kranslegging liepen alle deelnemers aan de stille tocht langs het oorlogsmonument met de kransen en de bloemen. Aansluitend ging de tocht weer achter de twee tromslagers terug naar de Martinikerk.