In Geen categorie

Kalm

De warmte is al dagenlang aangekondigd. Onze weerman sluit een hitterecord niet uit, misschien wordt in het oosten van Friesland de 40° aangetikt. Er is een nationaal hitteplan opgesteld, en met de temperatuur lopen ook de gemoederen op.

Ons eigen hitteplan heeft onze boot naar Langweer gebracht. Daar kunnen we op het heetst van de dag onder de bomen bij de Langweerder Wielen zitten. De verkoelende wind van het water voelt aangenaam en houdt ons hoofd koel.

Alle tijd om in mijn stoeltje de NOS-app te checken. Die heeft deze tropische dag een speciale live weerblog. 5.38 uur, het is al 22°. 9.24 uur, in Amsterdam wordt een aantal bruggen natgehouden, in Groningen blijven bruggen uit voorzorg de hele dag gesloten, om te voorkomen dat ze niet meer dicht kunnen. 12.05 uur, de 30° zijn we al gepasseerd.

In de krant vind ik uitgebreide adviezen hoe wij deze ‘code-oranje-dag’ het beste kunnen doorbrengen. Ik denk: mensen kunnen niet eens zoveel hebben. Onder de 20° vinden we het fris, boven de 25° hebben we het warm, alleen daartussenin is het aangenaam.

Een beetje bewegen lijkt me goed, dus ik wandel even naar het sanitairgebouw. Onderweg zie ik de man die ik vanochtend in de schaduw van zijn kruisertje zijn krant zag lezen. Gekleed in een lange spijkerbroek, en met geitenwollensokken in zijn slippers.

Nu tref ik hem aan onder de boom daartegenover. Hij maakt een kruiswoordpuzzel. En draagt nog steeds zijn lange broek en dikke sokken. Hij groet me vriendelijk en ik maak een opmerking over het warme weer. ,,Ach ja”, reageert hij, ,,als je maar kalm blijft.”

Inmiddels is mijn vakantie voorbij, is de hitte verdwenen, gaan de kranten weer over andere dingen die de gemoederen verhitten, en heeft de NOS weer een ander onderwerp voor een live blog. Maar de man in spijkerbroek en wollen sokken zit nog steeds in mijn gedachten.

Hij liet zich niet opjagen door weeralarm, nationaal hitteplan of NOS live weerblog. Hij is deze tropische dag gewoon blijven doen wat hij alle dagen in zijn vakantie heeft gedaan: ’s morgens voor zijn boot z’n krantje lezen, en ‘s middags onder de boom een poosje puzzelen.

In de kathedraal van Baltimore is een tekst gevonden uit 1692. Zo nu en zie ik hem bij iemand aan de muur hangen, niet zelden in het kleinste kamertje van het huis. Bemoedigende woorden om je te niet te laten opjagen door wie of wat dan ook:

Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk welk een vrede in stilte kan heersen. (…) Kweek geestkracht om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn, maar verdriet jezelf niet met spookbeelden. Vele angsten worden uit vermoeidheid en eenzaamheid geboren. Leg jezelf een gezonde discipline op (…).

Een tekst die in dat kruisertje niet zou misstaan. Al zal de schipper hem niet nodig hebben.  

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 6 augustus 2022. (Foto Wim Beekman: Niels Westra, Leeuwarder Courant).