In Geen categorie

Jennie van der Veen en Marcel Tambach zijn de eigenaren van de nieuwe tattoo shop in Koudum.

De glazen pui van het pand aan de Verlengde Hoofdstraat laat niets aan de verbeelding over: je kijkt zo naar binnen. De vlag met “tattoo” boven de toegangsdeur is bijna overbodig. Bij binnenkomst valt de ruimte op: twee behandelbanken en een zitje in een hele wijde omgeving. Op de wanden verscheidene Rembrandt-achtige schilderijen die blijken geschilderd te zijn door Marcel. Hij maakt gebruik van verf, die volgens zeventiende-eeuws recept wordt bereid en hij schildert op doek dat geprepareerd wordt, zoals ook Rembrandt zijn doeken voorbereidde.

Jennie showt hun jongste met trots: “een heel rustig en tevreden kind” . Inderdaad heb ik in het half uur dat ik er was, geen  peutergeluid gehoord.

Jennie en Marcel hebben een tattoo-shop gehad in Purmerend en laatstelijk in Zaandam, maar de hectiek en het onpersoonlijke van het westen deed hen besluiten om naar Koudum te verhuizen.

In de voormalige kledingwinkel (van Harkema) laat Marcel zien hoe dat gaat met een tattoo. Eerst wordt een soort sjabloon van de gewenste afbeelding op de huid aangebracht, waarna met een tattoo machine de afbeelding definitief gemaakt wordt. Met een naald wordt de kleurstof in de huid aangebracht. Het principe is niet anders dan het maken van een schilderij, zij het dat het penseel wordt vervangen door een machinale naald (een soort elektrische specht) en het doek is vervangen door de huid. De kleurstof, die gebruikt wordt, is onderworpen aan voorschriften, en Marcel hecht eraan om uit te leggen dat hygiënische voorwaarden zeer zorgvuldig worden nageleefd.

Jennie “doet” afbeeldingen met zwart en Marcel kan in principe elke vorm, beeld en kleur in de huid aanbrengen zoals de klant dat wil.

Over de kosten kan geen algemene informatie worden verstrekt, omdat elke tattoo maatwerk is. Het is mogelijk om vooraf een prijs af te spreken.

Achter een scheidingswand blijkt ook nog een schilderstudio te zijn. Marcel geeft workshops tekenen en schilderen, waarbij hij zijn kennis en vaardigheid in het zeventiende-eeuwse stijl graag wil overdragen.

Koudum was al een beeldhouwdorp, het was al een schilders-dorp met vier galerieën en nu een zeventiende-eeuwse stijl kunstschilder en het wordt het nu dus ook een tattoodorp.