In Geen categorie

Pieter Zijlstra van Koudum heeft behoorlijk gescoord met zijn act Sample Text en het nummer Underfining in de finale van het Friese liedfestival Liet 2020+1. Het rapnummer van de in Groningen studerende Koudumer eindigde op plek drie van de acht deelnemers aan de finale. Maar Pieter Zijlstra mocht ook de eerste prijs in ontvangst nemen voor de beste liedtekst.

De finale van het Friese liedfestival werd zaterdagavond 3 april live uitgezonden door Omrop Fryslân vanuit popzaal Neushoorn waar de artiesten zonder publiek, maar wel voor een jury optraden.

Voor Liet had Pieter Zijlstra in het Fries een rap geschreven over allerlei merkwaardigheden van de Friese taal. Pieter vindt het jammer dat er in de hiphop zo weinig Friestalige nummers zijn. Met het nummer Underfining wil hij een nieuw publiek enthousiast maken voor Friestalige hiphop. Getuige de eerste prijs voor zijn tekst is dat in ieder geval gelukt bij de jury.

De finale van Liet stond aanvankelijk gepland op 7 november 2020, maar kon toen niet doorgaan vanwege de coronabeperkingen. Onder de naam Liet 2020+1 vond de finale nu plaats op 3 april 2021. Voor Liet 2020 waren 22 liedjes ingestuurd. Dertien daarvan werden uitgekozen voor de voorronde, waarna er uiteindelijk acht in de finale terecht kwamen.

Volgens de jury zat het nummer Underfining van Sample Text goed in elkaar. Het is origineel, heeft humor en het zet de taal centraal, aldus de jury. Pieter Zijlstra heeft het nummer alleen geschreven. Toen hij zich aanmeldde voor Liet waren er nog maar twee coupletten, maar hij heeft er nog een derde bijgeschreven. Voor het optreden in de finale heeft hij speciaal een band om zich heen verzameld.

“Ik ha Frysk dien as eksamenfak. Dêr kaam de ynspiraasje ek wei”, zo zegt Pieter. Hij wil binnenkort een nieuw nummer uitbrengen, want: “Ik ha noch wol wat te lizzen.”

Het nummer Underfining is te bekijken via YouTube: