In Geen categorie

De Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) gaan dit jaar niet door. Dat besluit heeft het bestuur van de IFKS vandaag genomen na overleg gisteravond met de burgemeesters Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) en Fred Veenstra (gemeente De Fryske Marren). Dat betekent slecht nieuws voor het Koudumer skûtsje Grytsje Obes dat bij de IFKS uitkomt in de A-klasse. De wedstrijden zouden dit jaar, in afgeslankte vorm, worden gehouden van 7 tot 14 augustus. Maar net als vorig jaar gaan de normaal drukbezochte wedstrijden niet door.

Want juist dat drukbezochte is het probleem, nu het coronavirus weer zo hardnekkig de kop opsteekt. “In de afgelopen periode zijn we ervan uitgegaan en heeft iedereen zich er voor ingezet, dat onze kampioenschappen in een sobere vorm zouden kunnen plaatsvinden,” zo schrijft het bestuur van de IFKS op zijn website. “Helaas nemen de coronabesmettingen sinds enkele weken fors toe. De burgemeesters hebben aangegeven dat de situatie na de persconferentie van vrijdag 9 juli is veranderd. Er worden nieuwe beperkende maatregelen genomen voor horeca, evenementen en sport die gelden tot in ieder geval 14 augustus. Evenementen zijn aan strikte voorwaarden verbonden. Waar de gemeenten eerst meenden dat door een goed ontmoedigingsbeleid de toestroom van publiek beperkt zou kunnen worden, moet het begrip “zonder publiek” nu letterlijk worden genomen. Het totaal afsluiten van oevers en water voor publiek lijkt, zelfs met inzet van boa’s, politie en verkeersregelaars, onmogelijk.”

Het IFKS-bestuur zegt nu geen andere keus te hebben dan de kampioenschappen 2021 niet te laten doorgaan. “Dit is”, zo schrijft de IFKS, “een enorme teleurstelling voor de schippers en teams van 62 skûtsjes. Eerst zouden zij dit jaar niet kunnen zeilen, toen weer wel en nu toch niet! Ook voor al die vrijwilligers: plaatselijke commissies, wedstrijdleiding, bestuur en haar commissies, die al zoveel werk hebben verzet voor de organisatie van deze kampioenschappen, is de teleurstelling groot.”

Dat geldt dus ook voor het team van het Koudumer skûtsje Grytsje Obes van schipper Arjen de Jong en zijn bemanning. Het team was, zoals veel andere skûtsjes, al weer druk aan het oefenen om zich goed voor te bereiden op het kampioenschap.