In Geen categorie

Na een lange gedwongen periode van rust voor alle skûtsjes, is ook het Koudumer skûtsje Grytsje Obes dit weekend voor het eerst sinds de coronaperikelen weer in actie gekomen. De Grytsje Obes zeilt sinds 2016 onder schipper Arjen de Jong die het roer overnam van zijn vader. Bij de IFKS werkte het Koudumer skûtsje zich in drie jaar op van de C-klasse naar de A-klasse waar het zich in 2019 uiteindelijk goed handhaafde. In 2020 werden alle skûtsjewedstrijden door de coronamaatregelen afgelast, maar nu lijkt het erop dat het evenement van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen in 2021 weer gehouden wordt.

Begin mei stond het team van de Grytsje Obes al te popelen om weer te gaan zeilen. “Skûtsje is ondertussen weer zeilklaar gemaakt en de eerste trainingen staan al gepland!” meldde de bemanning in een bericht waarin ze allerlei bedrijven uit Koudum bedankten voor de hulp bij het winteronderhoud. Zo is er een nieuwe helmstok gemaakt en staat het houtwerk weer strak in de lak. Maar hoewel de IFKS-organisatie al aangekondigd had dat ze weer voorzichtig bezig was met de voorbereidingen voor de kampioenschappen van 2021, was het toen nog lang niet zeker dat die ook gehouden zouden worden.

Nu de laatste versoepelingen zo snel gaan, ziet het er voor evenementen als het skûtsjesilen goed uit. De wedstrijden van de IFKS worden in 2021 gehouden van 7 tot en met 14 augustus. Zoals gewoonlijk worden alle wedstrijden gezeild op de wateren in de zuidwesthoek van Friesland. Daar oefent de Grytsje Obes uiteraard ook, zoals dit weekend (19 en 20 juni) op het Slotermeer. De bemanning van het Koudumer skûtsje is uitermate gemotiveerd: “We gaan ons maximaal voorbereiden op de I.F.K.S 2021!!!” zo luidt het.

En dat leverde zaterdag een reeks goede uitslagen op. In een veld van meer dan tien skûtsjes behaalde de Grytsje Obes twee keer de eerste plaats, twee keer de tweede plaats en werd één keer derde. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Skydrone Sloten en overgenomen van de Facebookpagina van Koudumer Skûtsje Grytsje Obes. Nog veel meer foto’s van de wedstrijden van zaterdag staan op de Facebookpagina van Skydrone Sloten.