In Geen categorie

Vandaag was verslaggever en natuurliefhebber Willem de Vries van Omrop Fryslân bij Koudum om daar het nest van de zeearenden te aanschouwen. Hij kwam daar naar aanleiding van berichten van de Koudumse fotograaf Albert Draaijer. Die had al verschillende foto’s en filmpjes laten zien van de zeearenden die voor het vierde achtereenvolgende jaar bezig zijn met hun nest in het Koudumer Boskje.

Willem de Vries moest wel melden dat de zeearenden zich op dat moment helaas niet lieten zien. “Links fan my de Galamadammen, dêrachter hast Koudum te lizzen, ik stean krekt foarby it akwadukt en dan hast it Koudumer Boskje, in pear hûndert by hûndert meter en ik sit helaas nei in leech nêst te sjen”. Wel kon hij melden dat er op dat moment op het land vóór het Koudumer Boskje een groepje van een stuk of zes herten te zien waren.

In het interview met De Vries vertelde Albert Draaijer dat er mensen uit verschillende delen van Nederland naar de parkeerplaats bij het aquaduct komen om daar de Koudumer zeearenden te bekijken. Zo was er de hele dag iemand uit Utrecht geweest die bijvoorbeeld gezien had dat de zeearenden tevergeefs achter ganzen aangezeten hadden. De hele dag waren de zeearenden op of bij het nest te zien, maar een uur voordat de verslaggever van Omrop Fryslân arriveerde, waren ze weggevlogen.

Draaijer vertelde verder dat hij de zeearenden een paar dagen eerder nog gefilmd had toen ze aan het ‘tútsjeboartsjen’ waren. Zo rond 20 februari zullen ze waarschijnlijk paren en dan zouden ze eind februari al op de eieren gaan broeden. De twee jongen van 2020 zijn waarschijnlijk rond 3, 4 april geboren, want zeearenden broeden ongeveer vijfeneenhalve week. Op 10 april heeft hij de twee jongen vorig jaar voor het eerst kunnen filmen omdat ze toen boven de rand van het nest uit kwamen.

It stik op Omrop Fryslân stiet hjir (mei de audio van het interview en foto’s van Albert Draaijer bij het Koudumer Boskje).