In Geen categorie

Dit weekend ontstond er nogal wat consternatie rond het nest van de zeearenden in Koudum. Begin april zijn daar drie jonge zeearenden uit het ei gekropen en half april waren ze alle drie boven de nestrand uit te zien. De jongen groeiden voorspoedig, daar zijn talloze foto’s van gemaakt. Maar dit weekend bleken er nog maar twee jongen op het nest te zitten. Bovendien meldde het Fryske Gea dat er zaterdagavond 25 mei iemand in de nestboom naar het nest geklommen zou zijn. Wat is er precies gebeurd?

Dat is ook de vraag die Martijn de Jonge van de werkgroep Zeearenden in Nederland stelt. Op de Facebookpagina van Zeearenden in Nederland schrijft hij aan het eind van maandagochtend 27 mei:

Ondanks dat we in een tijd leven van multimedia en snelle communicatie is het soms niet makkelijk te reconstrueren wat er precies gebeurd is. Daarbij blijkt nieuws vaak onderhevig aan emotionele reacties waarbij de harde feiten zacht worden. Het gebeuren op- en rond het zeearendnest van Koudum is daar een voorbeeld van, een kort relaas.

Jan Schram van beheerder It Fryske Gea meldt zondagmorgen op Instagram dat er zaterdagavond rond 20.30 uur een verstoring is geweest bij het Koudumnest door een klimmer. Die zou met behulp van touwen tot bij het nest zijn geklommen. Waarnemers op afstand dachten dat het om een ringactie ging en zouden beeld gemaakt hebben. De arenden, zowel oud- als jong, zouden verstoord zijn. Schram roept op dit bericht te delen hetgeen grootschalig gebeurt.

Meer info over wat er zaterdag gebeurde is moeilijk te vinden, wel is het bericht van Jan Schram op Instagram voorzien van een foto van het Koudumnest met twee zeearenden erop. Maar wel twee volwassen zeearenden, geen recent beeld dus. It Fryske Gea laat, zover bekend, geen ringacties toe van zeearenden in hun gebieden. Alleen de Makkumjongen zijn in 2020 van een zender voorzien maar daar bleef het bij. It Fryske Gea had dus zondag meteen kunnen melden dat het geen ringactie betrof, dan was dat meteen helder geweest.

Sinds dit weekend ontbreekt er een jong, er zijn waarnemers die melden dat dat zaterdagochtend al het geval was. Dus voor de klimactie van zaterdagavond 20.30 uur. Als dat klopt lijkt er geen direct verband tussen de klimactie en het ontbreken van een jong. Jonge zeearenden kunnen ook uit zichzelf uit het nest vallen, dood gaan of opgegeten worden door familieleden. Zonder webcambeeld (die hangt daar zover bekend niet) en verslag uit eerste hand blijft er voorlopig veel onduidelijk.

Hopelijk wordt dit opgehelderd.

Volgens een bericht van Elizabeth Vogelzang in de Leeuwarder Courant van maandag 27 mei is de (professionele?) klimmer afgelopen zaterdagavond wel in de nestboom geklommen, maar heeft hij het nest niet bereikt. Wel zou er toen al sprake zijn geweest van twee in plaats van drie jongen.

Foto boven het artikel is van Martijn de Jonge (van de Facebookpagina Zeearenden in Nederland) met als bijschrift: “Zondagavond 26 mei 2024, twee overgebleven jonge zeearenden op Koudumnest, geschat circa zeven/acht weken oud.”