In Geen categorie

Wat hebben de zeearenden van Koudum het goed gedaan dit jaar! Dat mogen we inmiddels gerust zeggen, nu gebleken is dat het zeearendenpaar in het Koudumer Boskje bij de Fluessen maar liefst drie jongen heeft grootgebracht. Het nest is slechts van grote afstand te bekijken en er kan dan ook niet in het nest gekeken worden. Dat een eerste kuiken rond 7 april uit het ei is gekropen, was aan het gedrag van de ouders wel af te lezen en op 11 april waren er twee witte kopjes boven de nestrand te zien. Pas een week later bleek dat er drie jongen in het nest zaten. Die groeiden voorspoedig op, maar bij vliegoefeningen op het nest vloog of viel een van de drie jongen op 16 juni iets te vroeg uit het nest.

Albert Draaijer, de Koudumer fotograaf die het zeearendennest in Koudum het meest intensief volgt, was er vanaf het begin van overtuigd dat de ouders het uit het nest gevallen jong wel van voedsel bleven voorzien nu het op de grond zat. Maar het jong was sinds 16 juni niet meer gezien, daarom was het bericht van Draaijer van deze week een opluchting voor de liefhebbers van de zeearend: “Alle drie jonge zeearenden zijn springlevend. Ik heb ze vanmiddag kunnen filmen in het weiland nabij het fietspad. twee jongen werden bevoorraad door een van de ouders en verderop zat er ook een jong nabij een hek en dat kreeg tien minuten later ook een prooi van een van de ouders. Kortom etenstijd in het weiland. Eindelijk is er duidelijkheid, de familie is nog mooi compleet. Een wauw gevoel.” Andere volgers van de Koudumer zeearenden bevestigen dit beeld.

Het zeearendenpaar bij Koudum is een goed voorbeeld van het succes van deze grootste roofvogel van Noord-Europa, die ook wel ‘vliegende deur’ wordt genoemd vanwege zijn vleugelspanwijdte van twee tot tweeëneenhalve meter. Oorspronkelijk kwam de zeearend in heel Europa voor, maar al enkele eeuwen was de vogel niet meer in Nederland waargenomen. Aan het eind van de vorige eeuw werden er plannen gemaakt om deze vogel te herintroduceren in ons land. Maar voordat deze plannen doorgezet werden, kwam de zeearend – mede onder invloed van de toename van het aantal zeearenden in Duitsland – uit zichzelf naar ons land.

In 2006 was in de Oostvaardersplassen het eerste broedsucces van de zeearend in Nederland. Daarna nam het aantal broedparen van de zeearend in Nederland toe tot negentien paar in 2021, waarvan zes in Friesland. De zeearenden in Koudum komen oorspronkelijk uit Duitsland en nestelen hier sinds 2017. In de eerste twee jaren van hun verblijf in Koudum leidde dat niet tot broedsucces. In 2019 was er sprake van één jong, in 2020 waren er twee jongen en vorig jaar bracht het Koudumer zeearendpaar weer één jong groot.

De foto boven dit stukje van vader, moeder en de drie jonge zeearenden is uit een filmpje van Albert Draaijer van mei dit jaar. Hieronder het filmpje van Albert Draaijer van 11 juli 2022: