In Geen categorie

Column fan Ulfert de Jong oer it skûtsjesilen fan 2023

Nu de wedstrijden voor SKS en IFKS voorbij zijn, zal er deze winter weer flink vergaderd en geëvalueerd moeten worden. Vooral het punt wedstrijdleiding zal in ieder geval bij beide partijen prominent bovenaan de agenda staan schat ik in. Bij de SKS-zeilwedstrijden zijn de schippers afhankelijk van de plaatselijke commissies. Ze hebben elkaar nodig, immers de plaatselijke commissies weten precies hoe het er aan de wal in hun gebied voorstaat en nemen de SKS veel werk en zorg uit handen. De plaatselijke commissies vinden het natuurlijk fantastisch om eens per jaar ‘hun ding te mogen doen’.

Nadeel is dat deze mensen, hoe goedwillend ook, vaak maar één keer per jaar optreden als wedstrijdleider. Vorig jaar ging het op de Fluessen dan ook flink mis. Na afloop van de race vernam een schipper pas dat hij was gediskwalificeerd. Het betrof een wat knullige actie. Dit jaar werd de zeilwedstrijd door dezelfde wedstrijdleider, Wiebe Haijtema, van watersportvereniging de Fluessen al na 1 uur en 11 minuten abrupt beëindigd. ‘Ik hie genôch fan it rûntsjesdraaien’ was zijn argument, om vroegtijdig de wedstrijd af te vlaggen. De schippers waren ‘not amused’, want in de dagen daarvoor waren er al twee wedstrijden vanwege harde wind geschrapt. ‘Ek de skutter mei it jachtgeweer koe der amper tsjin lade, sa fluch kamen de skippen efterinoar oer de finish’.

Volgens de reglementen mag de commissie bij windschiftingen met de wedstrijdtonnen gaan slepen. Maar daar had men geen trek in, of men wist niet hoe één en ander aan te pakken. Ook de commissie van Woudsend was op het Heegermeer slordig bezig en riep Lemmer onterecht terug, na een vermeende valse start. Albert Visser stond woedend met de rode protestvlag op het dek te wapperen.

In de Balkster Courant van 10 augustus 2023 stond een aardig interview met het Koudumer commissielid Theunis de Vries. Het ging over: ‘It skûtsjesilen oan de Heidenskipster kant fan de Fluezen’. Ik citeer de slotzinnen: ‘De Vries verwacht dat er morgen weer een op-en-del baan uitgezet wordt op het water tussen Elahuizen en It Heidenskip. Dat is it moaist. It freget wol in soad ûnderhâld, want as de wyn mar in bytsje skift, moast al reagearje en as de wyn tanimt, kinst de baan grutter meitsje. Skippers fine dat ek moai. Welke tonne pakst? Links of rjochts?’

Ik wil niet alle commissies over één kam scheren, de meesten doen het immers prima. De IFKS heeft de wedstrijdleiding al jaren anders opgetuigd. Zij heeft Saskia Westerhoff als vaste wedstrijdleider voor het hele seizoen aangesteld. Het betreft een dame met pit: L.C. 23/8 ‘Perfectionist op de Nautilus’. Zij geeft ruimte voor inspraak, maar leidt de IFKS-wedstrijden met strakke hand. Iedereen is tevreden over haar, totdat het in Lemmer ook bij deze commissie enigszins uit de klauwen liep. Volgens de wedstrijdleider(ster) waren in Lemmer zes skûtsjes te vroeg gestart. Ze moesten het wedstrijdwater direct verlaten. Echter vier schippers konden later bij het protestcomité bewijzen dat ze in hun recht stonden.

Onder deze protestanten was ook klassementsleider Sikke Heerschop. Hij zei na afloop: ‘Ik sloech de klinknagels út it dek, wie woest’. Dus in Lemmer liep het imago van deze powervrouw helaas een klein deukje op. Met hedendaagse dronetechnieken waren er door Sikkes’ dochter Elske opnamen gemaakt van de startprocedure. Zo konden de ‘te vroege starters’ bewijzen dat de mensen op het startschip ongelijk hadden. ‘It kin de master misse, net wier?’

In de komende midwinterse schippersvergaderingen zal men de wedstrijden vast en zeker grondig evalueren. Hopelijk blijft het daarbij wel een beetje gezellig. Ook zullen er vast en zeker mooie woorden voor de winnaars en de vrijwilligers worden uitgesproken. Met zeker in de pauze heerlijke snacks, die weggespoeld gaan worden met geestrijk vocht.

Op de foto uit 1905 boven de column staat het skûtsje ‘De Jonge Douwe’, ook wel ‘Klein Koudum’ . Op het gangboord staat Douwe, de zoon van schipper Klaas Douwes Visser (1865-1945), beurtschipper van Koudum op Sneek. (foto via de website van Histoarysk Koudum)