In Geen categorie

De afgelopen maanden zijn er weer heel wat pagina’s op de website van Histoarysk Koudum bijgekomen of aangevuld. Een goed voorbeeld van het laatste is de bladzijde over burgemeester Rinke Reitsma. Reitsma was burgemeester van Hemelumer Oldeferd van 1939 tot 1945. Op de bladzijde over burgemeester Reitsma staan foto’s van zijn inhuldiging op 1 oktober 1939 in Koudum. Begin februari bereikte Histoarysk Koudum zomaar ineens een versje dat bij zijn inhuldiging in Koudum door schoolkinderen werd voorgedragen. Dat staat er nu ook bij.

Tegelijk werd ook wel duidelijk hoe moeilijk het is om achteraf te kunnen reconstrueren wat er precies in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. ‘Burgemeester in oorlogstijd’ was geen gemakkelijke functie. Histoarysk Koudum probeert zo goed mogelijk te beschrijven wat er ook toen gebeurd is. Daarom worden opmerkingen over de geruchten die over zijn plotseling vertrek de ronde deden – Reitsma werd in oktober 1945 burgemeester van Wonseradeel – met redelijke argumenten weerlegd.

Terug op de website van Histoarysk Koudum is het aardige stukje dat de Friese schrijver Rein Brolsma schreef over Galamadammen. Dat prachtige stukje, in ‘geef Frysk’ met woorden die geen Fries van jonger dan zestig jaar meer spreekt of schrijft, stond in de (pro-Duitse) krant de Friesche Courant van zaterdag 12 februari 1944 en is al eerder opgenomen geweest op de website van Histoarysk Koudum. Het is nu weer terug mét een degelijke inleiding die context aan het stuk geeft. Brolsma beschrijft waarschijnlijk als laatste het interieur van de oude herberg die ruim een jaar later, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, door de Duitsers werd vernietigd.

Ook vernieuwd op Histoarysk Koudum is de pagina over de arrestatie door de Duitsers van vijf Koudumers in de nacht van 9 op 10 februari 1945. Ze werden aanvankelijk overgebracht naar Staveren en vandaar naar Sneek vervoerd. Daar werden ze door een actie van het verzet in de vroege ochtend van maandag 12 februari met een aantal andere mannen bevrijd en mede daardoor waarschijnlijk van de kogel gered. Jan de Vries schrijft in het artikel op Histoarysk Koudum dat niet geheel duidelijk is waarom de Koudumers werden gearresteerd. Maar door zijn onderzoek, zoals beschreven in het in 2022 verschenen boek It Grutte Swijen, weten we dat er veel meer aan de hand moet zijn geweest dan de officiële versie vertelt.

Andere aanvullingen in de afgelopen periode op Histoarysk Koudum gaan over dominee Frederick Reinersz die in Koudum op de kansel stond van 1587 tot 1594; over onduidelijkheden van wie de ‘motorfiets met kenteken B-678‘ aan het begin van 20e eeuw was; over foto’s van de haan van de toren in 1986. En niet te vergeten de pagina over Histoarysk Koudum zelf: daar zijn de leden van het bestuur aangevuld, plus de plannen voor 2023.

Meer aanvullingen zijn direct te zien op de openingspagina van Histoarysk Koudum in de rubriek ‘Laatst gewijzigd’