In Geen categorie

Nieuwsbrief Histoarysk Koudum 185

Het was alweer een jaar geleden dat de vorige editie van de nieuwsbrief van Histoarysk Koudum verscheen. Gelukkig werd begin december 2022 een nieuwe nieuwsbrief (Nijsbrief 185) in de mailbox van geïnteresseerden afgeleverd. In de weer mooi opgemaakte nieuwsbrief blikt Histoarysk Koudum terug op activiteiten van het afgelopen jaar. Ook staat in deze nieuwsbrief het beloofde tweede deel van een uitgebreid artikel over de sociale werkvoorziening in Koudum in de tweede helft van de twintigste eeuw.

De nieuwsbrief opent met een verslag van de presentatie van het boek It grutte swijen op 4 mei in een overvol dorpshuis De Klink. Het boek is voor de helft een verslag van historisch onderzoek (geschreven door Jan de Vries) naar de gevolgen van het doodschieten van de Koudumer Piebe Hoekema door de Duitsers in november 1944 en voor de helft een literaire verbeelding door middel van drie monologen, geschreven door Ytsje Hettinga.

De oorlog speelt ook een rol in een boekje dat Jaap A. van der Veer schreef over zijn vader Anne Jacob van der Veer (1900-1978). Die was tuinder te Koudum, net als zijn vader en enkele broers en had sympathie voor de NSB. Iets waar zijn zoon niet trots op is, maar probeert uit te leggen – zonder het goed te praten. Het boekje is alleen gepubliceerd via de website van Histoarysk Koudum.

In 2021 kreeg Histoarysk Koudum een aantal archiefstukken in bezit die betrekking hebben op de sociale werkvoorziening in Koudum, opgezet door diverse gemeentes in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de vorige nieuwsbrief stond het eerste deel van een artikel dat Ulfert de Jong naar aanleiding daarvan. In nieuwsbrief 185 staat nu hoe het de werkplaats aan het eind van de vorige en het begin van deze eeuw verging. Aanvankelijk vonden er allerlei uitbreidingen plaats, maar toen het allemaal nog grootschaliger moest, werd alles naar Sneek overgebracht en werd een groot nieuw bedrijf gecreëerd met de naam Empatec. De Jong steekt niet onder stoelen of banken wat hij daarvan denkt en de grote problemen op dit moment met Empatec lijken hem gelijk te geven.

In de kantlijn van de grote artikelen staan er kleinere berichtjes in de kantlijn van de nieuwsbrief van Histoarysk Koudum. Die berichtjes gaan onder andere over de lezing die op 3 november in De Klink mede onder auspiciën van Histoarysk Koudum georganiseerd was, over een paar nieuwe foto’s in het archief, en over de (summiere) plaats van Koudum in het boek van Philippus Breuker Fryslân in de Gouden Iuw. In die kantlijn staat ook een interessante aankondiging: in januari-februari (om precies te zijn van 19 januari tot en met 11 februari) zal er in Galerie Lytse Skientme een tentoonstelling van Histoarysk Koudum plaats vinden over fanfarecorps Nij Libben dat dit jaar – door omstandigheden een jaar te laat – zijn 75-jarig bestaan vierde.