In Geen categorie

Al meer dan twee jaar is Karin Spijkerman ermee bezig: een gedenksteen op de Koudumse begraafplaats voor de ‘nooit vergeten kinderen’. Nu kan ze eindelijk meedelen dat op 1 oktober 2018 begonnen wordt met het aanleggen van een mooie plek en het plaatsen van de steen.

Vroeger werden baby’s die dood geboren werden in ongewijde grond begraven en zonder gedenksteen. Er kwam geen graf en dus ook geen plek om te herdenken. Inmiddels zijn er op talloze begraafplaatsen in het land stenen of monumenten voor het gedenken van kindjes die geen grafje hebben gekregen, waarvan het grafje inmiddels geruimd is, of kindjes die veel te vroeg geboren zijn en daardoor geen recht hebben op een grafje. Zo kreeg Karin Spijkerman het idee om ook op de begraafplaats van Koudum een dergelijk gedenkteken te realiseren.

Dat leek er ook te komen. Plannen werden uitgewerkt, velen wilden meewerken, ook de gemeente – zo leek het aanvankelijk. Toch werden de plannen uiteindelijk door de toenmalige gemeenteraad afgewezen. Maar Karin Spijkerman bleef niet stilzitten en kreeg het voor elkaar dat de gemeenteraad die er sinds november vorig jaar zit het plan wél goedkeurde. Via haar Facebookpagina zullen de vorderingen van het project te volgen zijn tot en met de onthulling van het monument in november 2018.

Meer informatie over de invulling van het project – met glazen vlinders van glaskunstenares Brenda Bleijenberg, is te vinden op de weblog van Karin Spijkerman. De foto is van een gedenksteen elders.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com