In Geen categorie

Het zeearendenpaar in het Koudumerbosje staat niet alleen in de belangstelling van Koudumers. Uit het hele land komen er fotografen die – op veilige afstand – uren aaneen met de camera op het nest gericht staan te kijken. Daar komen soms prachtige verhalen uit, met schitterende foto’s. Gisteren was het heerlijk zonnig weer en dus waren er fotografen, waaronder Marcel Bressers uit Gendringen. Zijn verhaal staat hieronder, met enkele foto’s die hij maakte.

“Vandaag ben ik naar Koudum geweest om daar de zeearenden te fotograferen. Het weer was perfect, blauwe hemel en een zonnetje en dus hoopte ik op mooie foto’s van de activiteiten op en rond het nest. In de ochtend was dat niet al teveel, maar in de middag was er meer dan genoeg te zien en vast te leggen.

Helaas was de aanleiding daarvoor geen fijne: er was helaas sprake van verstoring door de boer die het perceel naast het Koudumer Boskje in zijn bezit heeft, die daar probeerde om een ondergelopen deel weer droog te krijgen. Hij was met zijn zoon/knecht door het land gelopen tot de plaats waar het ondergelopen was en stond daar op een dikke 110 meter van het nest volop te bespreken hoe het aangepakt zou moeten worden. Er werd wat geboord in de grond en er werd wat geschept en in de tijd dat dat bezig was (een minuut of 35) ging moeder zeearend er vandoor, haar eieren onbeschermd achter latend.

De eerste tekenen van onrust: ze hoort duidelijk iets aan de rechterkant van ons uit gezien:

Dus komt ze overeind om eens goed te kunnen kijken:

Ook de andere kant wordt bekeken, want manlief zou ook weer terug kunnen komen:

Maar na een minuutje of twee neemt ze geen risico en gaat ze op de vleugels. Tot zover hadden wij nog niet echt iets door.

Pas als we zien dat ze steeds maar weer rondjes draait boven het Koudumer Boskje en niet echt aanstalten maakt om weer te landen begint er bij ons iets te dagen.

En ja hoor, we hebben de oorzaak van de verstoring al snel gevonden. Op een goede 110 meter afstand staat een boer te overleggen met zijn zoon of knecht hoe ze het water af zullen voeren van het weiland waarop ze staan. Dat perceel grenst direct aan het Koudumer Boskje waar het zeearendennest zich bevindt en wij gaan er vanuit dat deze mensen dat weten.

Intussen waagt ze maar weer een poging om te landen, maar deze wordt niet doorgezet. Inmiddels zijn we al een kwartier verder en liggen de eieren onbeheerd in het nest terwijl er een koude noordoostenwind blaast.

Nee, dan toch maar weer een doorstart:

Ondertussen vliegt de zeearend steeds grotere rondes en komt ze ook dichter bij ons langs. Wij zijn blij dat we mooie vluchtopnames hebben maar de manier waarop is duidelijk minder fijn.

En net als we de hoop op een goede afloop beginnen op te geven, gaat ze voor de landing, dik 30 minuten nadat ze is vertrokken en begonnen te cirkelen.

Deze keer zet ze door en heeft ze geen angst meer. En dat klopt want de boer en zijn hulpje zijn inmiddels weer vertrokken.

Snel worden het nest en de eieren aan een inspectie onderworpen:

En even later zit ze weer op haar eieren alsof er niets gebeurd is. Maar ze is wel andersom gaan zitten zodat ze de rechterkant beter in de gaten kan houden voor het geval er nog gevaar komt van die kant. Nu maar hopen dat dit geen nadelige invloed heeft gehad op het broedproces en het gevoel van veiligheid van moeder zeearend.”

Op de Facebookpagina Zeearenden in Nederland verschijnen regelmatig foto’s van de zeearenden op verschillende plekken in Nederland. Daar verscheen op 19 maart 2021 ook dit verhaal met foto’s van Marcel Bressers. Koudum.nl kreeg van hem toestemming om het verhaal en de foto’s hier ook te publiceren. In reacties op deze Facebookpost wordt verschillend gereageerd op de verstoring van het broedproces: de een zegt dat het vaker gebeurt en dat deze zeearenden eraan gewend zijn, een ander vindt dat deze verstoring van een broedende vogel in de vogelbroedtijd absoluut niet kan.