In Geen categorie

Het juninummer van Bulte Nijs, de dorpskrant van Koudum, begint met een lang artikel van de nieuwe redacteur Rob Goedhart over Warm Koudum. Deze nieuwgevormde werkgroep is een samenwerkingsverband tussen de coöperatie Duurzaam Koudum, de vereniging Dorpsbelangen Koudum en de Hanze Hogeschool Groningen. De bedoeling is om samen aan een praktijkprobleem – in dit geval: hoe zou Koudum van het gas af kunnen – te werken, zodat niet iedereen het wiel hoeft uit te vinden. De bedoeling is om uiteindelijk te komen tot concrete stappen om Koudum te verwarmen op een duurzame manier.

Rob Goedhart is ook verantwoordelijk voor een artikel op pagina 5 over de nieuwe winkelhal van Handelsonderneming Munniksma aan de Slaperdijk. Dat nieuwe pand is helemaal in eigen beheer opgebouwd met veel materialen die vader en zoon Munniksma en hun collega’s in de loop der jaren bijeen hebben verzameld. In het artikel komt ook even ter sprake waarom deze firma – die toch voornamelijk bouwmaterialen verkoopt – geen ‘bouwmarkt’ heet.

De nieuwe redacteur schreef ook – op pagina 9 – een artikel over de ‘Koudumer Straatjes’ van minister De Jonge. Dat artikel gaat over de plannen van de Koudumer ondernemers Willem Folkerts en Friso Munniksma om betaalbare huizen voor jongeren en eventueel ouderen te bouwen. Daarbij hebben ze twee locaties voor ogen: het braakliggende terrein tegenover het politiebureau en het terreintje aan de Zwarteweg bij nummer 7. Het artikel gaat grotendeels over moeizame gesprekken met de gemeente. Maar, zo eindigt het artikel: “Folkerts en Munniksma gaan door met hun plannen (…). Bulte Nijs zal de ontwikkelingen op de voet volgen.”

Lourens de Vries interviewde Frans Lokhorst die tot voor kort beheerder van dorpshuis De Klink was. De coronaperiode, met veel onzekerheden, blijkt mede een rol gespeeld te hebben. Frans heeft met zijn vrouw jonge opgroeiende kinderen en in de nieuwe baan kan hij wat meer bestendigheden creëren. Die nieuwe baan heeft hij gevonden bij de Stichting Bevordering Verkeersveiligheid. Zo gaat hij op scholen lesgeven over het thema ‘groepsdruk’. Wouter van der Molen bespreekt in de rubriek ‘Aan de BAK met Wouter’ het recept voor Bienenstich, een luxe broodproduct uit Duitsland. Hij vult ook pagina 8 met een artikel onder de titel ‘”Provinciaaltjes” in de grote stad staan niet voor aap’.

Dat artikel gaat over dorpsgenote Fimke Bakker en een klasgenote uit Oudega. Deze meiden hebben namelijk een bijzondere prijs gewonnen. Met de plusklas van scholenkoepel Nije Gaast deden ze mee aan de Global Children’s Designaton 2023. Via deze wedstrijd worden kinderen van over de hele wereld gestimuleerd om kritisch en creatief aan de slag te gaan met nieuwe technologieën. Mede dankzij hun presentatie in de imposante openbare bibliotheek van Amsterdam kregen Fimke en haar klasgenote de eerste prijs: behalve een adoptie-aap ook een ontmoeting met Dr. Jane Goodall, de Britse antropologe die apen bestudeert.

In de column van Dorpsbelangen op pagina 2 stelt Alie Glashouwer zichzelf voor. Alie zit sinds februari 2022 in het bestuur van Dorpsbelangen. Daarin houdt ze zich bezig met de acquisitie van advertenties voor Bulte Nijs. Ook op pagina 2 filosofeert dokter Bakker in een stukje ‘Nijs út it doktershús’ – in het Nederlands – over de verschillen en vooral de overeenkomsten tussen Randstedelingen en mensen van het platteland. Verder op pagina 2 nog een foto van Angeline Hanenberg met een bos bloemen die deze voorzitter van Oeverzwaluwen Tennis kreeg omdat ze gekozen is als ‘Sweltsje fan it jier 2023’.

In het juninummer van Bulte Nijs staat ook een stukje van Duurzaam Koudum dat financieel bijdraagt aan kleinschalige duurzame projecten. Er is ‘Nijs út De Finke’: juli is wandelmaand en er worden vrijwilligers gevraagd om met de bewoners te wandelen. De feestcommissie van Feestweek 2023 kondigt de 59e editie van de Koudumer Feestweek aan. Voor het timmerdorp bijvoorbeeld kunnen kinderen zich al opgeven.

De nieuwe expositie van Galerie Lytse Skientme kent dit keer alleen vrouwelijke kunstenaars en Histoarysk Koudum gaat komende winter in dezelfde galerie een vervolg geven aan de expositie over Nij Libben. De bedoeling is om van half januari tot half februari een tentoonstelling te houden met schilderijen, etsen, tekeningen van dorpsgezichten of oude gebouwen van Koudum. Mensen die thuis zoiets aan de muur hebben hangen wordt gevraagd om dat te melden bij de expositiecommissie, als ze tenminste het schilderij, die tekening of ets een klein maandje kunnen missen.

De Koudumer Toer-ka’s Romke en Rinske gaan deze keer op bezoek in Bolsward, bij familie die ‘op stand’ woont, namelijk in ‘de toer fan it âlde stêdhûs fan Boalsert’. Daar is nu cultuurhistorisch centrum ‘De Tiid’ gevestigd, een ‘oanrekommandaasje’ volgens de Koudumer Toer-ka’s. Voor zijn Friese column op de achterkant heeft Jelle van der Meulen flink gebladerd in het werk van de negentiende-eeuwse Friese schrijver Waling Dykstra om te vinden dat Koudum voorkomt in De sulveren rinkelbel uit 1856.

Bulte Nijs wordt negen keer per jaar kosteloos bezorgd bij alle leden van Dorpsbelangen Koudum. Losse nummers (€ 2,00) zijn verkrijgbaar bij boekhandel Muizelaar in de Hoofdstraat.