In Geen categorie

Het nieuwe nummer van Bulte Nijs dat bij de leden van Dorpsbelangen Koudum zo rond 1 februari in de bus ligt, besteedt ruim aandacht aan de herdenking van de watersnoodramp die begin februari 1825 grote delen van Friesland onder water zette. “Een verwoestende overstroming” noemt Albert Draaijer de natuurramp die nu, 200 jaar later, uit de vergetelheid gehaald wordt. Niet alleen met een website, exposities en het luiden van meer dan honderd kerkklokken, maar dus ook met artikelen in Bulte Nijs. Draaijer laat in zijn artikel zien wat de gevolgen van deze stormvloed waren voor Koudum.

Daar zijn niet heel veel gegevens over te vinden. Daarom maakt Bulte Nijs goed gebruik van wat er wel bekend is, om naast het artikel van Draaijer ook nog een bladzijde met fictieve dagboekfragmenten van het meisje Yfke op te nemen. Zij woont met haar vader, moeder en broer op een kleine boerderij aan de Bovenbuurt en schrijft over het slechte weer dat op 2 februari begon. Op 5 februari beschrijft ze hoe het gezin de vertrouwde boerderij achterlaat om ploeterend door het drassige land een veilig heenkomen in Koudum te zoeken. Wouter van der Molen maakte er een heel leesbaar en aannemelijk verhaal van.

Redacteur Rob Goedhart schrijft op de voorpagina van deze Bulte Nijs over Warm Koudum, een werkgroep van Duurzaam Koudum. Die houdt op 11 februari een voorlichtingsavond over de mogelijkheden om duurzaam je woning te verwarmen. Dezelfde redacteur interviewde ook schilderes Margreet Blaas. Die woont al een paar jaar met haar man in Koudum en mag zich sinds vorig jaar ‘Meester van het realisme’ noemen. Daarnaast sprak Goedhart uitvoerig met Henk Smit, die zijn garagebedrijf in Koudum overdoet aan zijn zoons Andries en Martijn.

Pagina 10 van Bulte Nijs

Het 20e deel van de verhalen over de twee Koudumer ‘toerkaën’ ‘Romke en Rinske’, met dit keer als onderwerp ‘de sportskoalle’, ziet er weer schitterend uit. Een groot deel van de pagina (p. 10) wordt in beslag genomen door een schilderij waarop de kauwen in de sportschool geportretteerd zijn. Leerzaam is ook weer het uitgelichte Friese woord dat verklaard wordt, namelijk grimmitich. Er zullen niet veel dorpskranten zijn die zo’n mooi creatief bedacht en vormgegeven pagina hebben: hulde voor ‘El en J studio’!

De bibliotheek geeft een overzicht van wat er in 2024 allemaal in de bieb gebeurd is. De column van Dorpsbelangen Koudum is dit keer geschreven door Sanne Boschma. De Centrium Commissie kondigt aan dat de commissie stopt met het organiseren van activiteiten op het Centrium. De commissie roept anderen op om niet te schromen iets te organiseren op het vrij toegankelijke muziekpodium. De EHBO meldt dat er momenteel geen basiscursus in Koudum gegeven wordt, maar wel in Lemmer. De ijsclub is blij dat een aantal nieuwe vrijwilligers een cursus Natuurijsmeester gevolgd hebben en roept Koudumers op om sponsormunten van de Poiesz in de koker van de ijsclub te stoppen. Verder staat er in deze Bulte Nijs een aankondiging van een optreden van de Friese singer-songwriter Marcel Smit op 23 februari in De Klink.

Wouter van der Molen deelt deze keer een recept voor Zweedse kaneelbroodjes. Hij kreeg het recept van ‘kanelbullar’ van de oud-Koudumse Anna van der Gaast die nu in Zweden woont. Op de achterkant van het februarinummer 2025 van Bulte Nijs staat naast de agenda van De Klink het Friese ‘Koudumer stikje’ van Jelle van der Meulen. Dit keer over vier Koudumer schrijvers, van wie er twee in het Fries schrijven en twee in het Nederlands. Tot slot is er nog een bericht over de expositie ‘Koudumer verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ die door burgemeester Jannewietske de Vries geopend werd. Deze expositie van Histoarysk Koudum loopt nog tot en met 15 februari.

Bulte Nijs wordt negen keer per jaar kosteloos bezorgd bij de leden van Dorpsbelangen Koudum. Losse nummers (€ 2,00) zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Muizelaar, Hoofdstraat 11 in Koudum. Het lidmaatschap van de vereniging Dorpsbelangen Koudum kost slechts € 16,50 per jaar.