In Geen categorie

Dit weekend is het dan zover: de deuren van de kassen aan de Tjalke van der Walstraat gaan open voor de Winterfair Koudum. Het promotieteam Koudum heeft na maanden van voorbereiding de kassen van Fleurig Buiten omgetoverd tot een sfeervol, gezellig en lekker overdekt Winter Wonderland. Twee dagen lang zijn die kassen gevuld met zo’n vijftig marktkramen en worden er diverse ambachten, producten en diensten aangeboden. 

Ook zullen er meerdere foodtrucks aanwezig zijn, met een divers aanbod van heerlijk eten. Daarnaast is er, in samenwerking met de lokale ondernemers, koffie, thee, glühwein, frisdrank, poffertjes, snert etc. op het horecaplein. Voor later op de avond is er een sterker alternatief. 

Zaterdag 26 november is de Winterfair geopend van 13:00 tot 20:00 uur. Naast de al eerder genoemde kramen en foodtrucks wordt ook gezorgd voor entertainment: live muziek, theateracts, een kinderhoek (mét mogelijkheid tot schminken). Ook kunnen bezoekers een gokje wagen, want er zijn er mooie prijzen te winnen bij het draaiend rad. Zondag 27 november is de Winterfair geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Het Koudumer muziekkorps Nij Libben zal dan een optreden verzorgen, er is een modeshow, maar er zijn ook diverse andere muzikanten en acts.

In de afgelopen weken heeft het Koudumer promotieteam op de Facebookpagina al heel wat tipjes van de sluier opgelicht voor wat betreft de voorbereidingen en de invulling van de Winterfair. Een complete lijst met standhouders is te bekijken op de website van het Promotieteam Koudum. Daar zien we onder veel anderen ook Koudumer ondernemers, zoals Corriente met houten producten, bloembinderij Blom en Blêd met onder meer kerststukjes, Nanda damesmode, Parfum Deo met drogisterijartikelen of FAVE the label met handgemaakte kaarsen, kandelaars, kussens en tal van andere woonaccessoires.

Nog een kleine greep: Wiebe Hiemstra en Wiekie Keuning, oorspronkelijk uit Koudum, staan er met koeienhuiden, schapenvachten, pantoffels, hoorns. Bijzonder aangenaam als de kachel wat lager staat! Bij de stand van thee- en vintagewinkel Filsen is er heel veel knusse warme winterthee (keus uit zo’n 90 soorten!) en een selectie vintage schatten en kaarsen uit de winkel in Sneek. Op zaterdag is Durkje’s Vogeltaarten en Kadopakketten aanwezig en op zondag zijn Jan Mulder en Anja de Groot er met hun zelf gemaakte natuurlijke zeep.

Qua entertainment is er theatergroep VET COOL Entertainment en een optreden van De Bier Troubador. Kinderen kunnen op de foto met stripfiguur Tomke die met zijn hond Romke de gekste avonturen beleeft, of kunnen cupcakes versieren bij de kraam van De zoete snoet. En er is bijvoorbeeld ook een kraam met houten speelgoed, geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

Te eten (of snoepen) is er meer dan genoeg. Er zijn kramen met apfelstrudel, granola, muffins en koekjes, met stroopwafels, met droge worsten, met ingemaakte groenten en fruit of met fudge, jam, siropen, chutneys en diverse andere homemade lekkernijen. Foodtrucks zijn er onder andere met oer-Hollandse producten als oliebollen en Luikse wafels, poffertjes of vers gebakken vis, maar ook met churros of met producten uit de Indonesisch-Surinaamse keuken.

En heel wat Koudumers, en wellicht ook niet-Koudumers, kijken natuurlijk uit naar het kerstdorp dat oud-Spoorzichteigenaar Peter van der Molen in zijn nu beschikbare vrije tijd maakte en dat zaterdag en zondag op de Winterfair Koudum te bewonderen is.