In Geen categorie

Vandaag, 22 juli 2023, staat er in LC-fryslân, het tweede katern van de Leeuwarder Courant, een twee pagina’s groot artikel met foto’s over Koudumer boeren die weer greppels in hun weiland graven om zo met succes droogte en CO2-uitstoot te lijf te gaan. En het mes blijkt aan meer kanten te snijden: “nu het spettert, kwettert het ook weer, want de natte aderen blijken vogel- en insectenmagneten.” 

Als voorbeeld heeft Elizabeth Vogelzang van de Leeuwarder Courant gekeken op het 5 hectare grote weiland van Age Flapper bij de Fluessen ten oosten van Koudum. Een deel van zijn land blijkt een kruidenrijke weide te zijn waar veel insecten en weer weidevogels leven. Koudumer Age Flapper is coördinator van het agrarisch collectief Súdwestkust dat boeren in de Zuidwesthoek stimuleert tot natuurinclusieve landbouw. In polder De Samenvoeging, vlak achter zijn boerderij, is 28 hectare agrarische grond omgevormd tot ‘modern greppelland’. Een project waar ook Greetje Mast van Landschapsbeheer Friesland en Niek Bosma, projectleider bij Wetterskip Fryslân bemoeienis mee hebben. en ook zij komen aan het woord in het artikel.

Het oude cultuurhistorische greppelland is bijna overal in de provincie verdwenen. Overgebleven zijn grote vlaktes raaigras met diepteontwatering, laag grondwaterpeil en omringd door diepe sloten. Polder De Samenvoeging is 350 hectare groot met 200 hectare natuurgebied, in beheer bij It Fryske Gea en Staatsbosbeheer. 150 hectare is boerenland – voor ongeveer de helft onder agrarisch natuurbeheer. Dertig jaar geleden nog een vogelparadijs, maar tien jaar gekleden was er haast geen weidevogel meer over. Door het nieuwe beheer met greppels vol water is een deel van de weidevogels weer terug in het weiland.

Net zoals vroeger kon het uiteraard niet meer. Toen werden er om de 8 meter greppels gegraven, maar dan kunnen de boeren niet met hun grote landbouwvoertuigen uit de voeten. Door om de 20 meter een greppel te graven kan de boer zijn machines op het weiland gebruiken. dat wil zeggen,vanaf eind juni, want tot die tijd worden de weidevogels met rust gelaten.

De Koudumer boeren doen vanaf 2016 mee aan Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Zo kunnen ze aanspraak maken op subsidie die hen ondersteunt om hun grond zó te beheren dat leefgebieden van bepaalde dier- en plantensoorten in stand blijven. Want later maaien, geen gebruik van kunstmest en natte onbruikbare stroken is goed voor de natuur, maar scheelt ook een fors stuk inkomsten. De subsidie – gefinancierd door de provincie en Europa – compenseert dat verschil.