In Geen categorie

En het blijft maar doorgaan: er komt alweer een nieuw boek aan van de Koudumse schrijfster Henriëtte Hemmink. Dat valt ook de Overijssels-Gelderse krant Tubantia op. Hemmink woont al zo’n ruim veertig jaar in Koudum, maar komt oorspronkelijk uit Nijverdal. Daar woont nog steeds familie en ze komt er regelmatig. Reden genoeg voor Tubantia om aandacht te besteden aan de schrijfster die al ruim honderd boeken schreef en er nog niet aan denkt om te stoppen met schrijven.

In het artikel vertelt Hemmink aan interviewster Marga Wind onder andere over haar gedisciplineerde manier van werken.  Elke dag staat ze om half vijf op en ze werkt dan aan het boek waar ze mee bezig is. Vervolgens maakt ze een lange wandeling langs de Morra. De rest van de dag besteedt ze aan het verbeteren van de tekst die ze ’s ochtends geschreven heeft. In oktober verschijnt een nieuw kinderboek van Henriëtte Hemmink: Zoek het geheim.

Het is een spannend kinderboek voor kinderen vanaf tien jaar en het is onbedoeld actueel, zo zegt de schrijfster er zelf van op haar Facebookpagina. Want het spannende verhaal geeft ook informatie over het lot van de indianen in Canada. Hoe hun land werd ingepikt en hoe hun identiteit hun werd ontnomen. Helaas kennen we inmiddels uit talloze nieuwsberichten van de afgelopen maanden de verhalen over wat er kon gebeuren met de kinderen van de oorspronkelijke bevolking van Canada die in internaten werden gestopt.

In het interview in Tubantia vertelt Hemmink hoe ze tijdens het schrijfproces meeleeft met haar personages: “De personages die ik in mijn boeken gebruik, leven in mijn hoofd. Ik ga met ze mee naar bed en sta met ze op, totdat het boek af is.” In het boek dat in oktober verschijnt zijn de hoofdpersonages kinderen die een geheimpje van hun moeder ontdekken en beseffen dat hun vader een indiaan had kunnen zijn. Maar het geheim blijkt nog groter te zijn en er volgt een spannende reis naar Canada. Met hun moeder gaan ze in een camper op zoek naar het geheim.

Het hele artikel van Marga Wind in Tubantia staat hier. De foto van Henriëtte Hemmink, zittend in het raam van haar huis in Koudum, bij het artikel in Tubantia is gemaakt door fotograaf Niels de Vries.