In Geen categorie

Net als afgelopen jaar brengt de Waddenvereniging in 2022 een speciale Waddenkalender uit. Dit jaar werkt de Waddenvereniging samen met de Koudumer fotograaf van wereldformaat: Cris Toala Olivares. De Waddenkalender 2022 is nu al wel te bestellen, maar verschijnt pas volgende week. Op de kalender voor 2022 staan twaalf foto’s.

De fotograaf die nu een paar jaar in Koudum woont, is een grote fan van het Waddengebied. De afgelopen jaren reisde Toala Olivares langs de ruim vijfhonderd kilometer aan Nederlandse, Duitse en Deense kust om te ontdekken hoe de eilanders samenleven met alles om zich heen. Elk eiland heeft een compleet eigen ecosysteem, dat de bewoners al duizenden jaren in de gaten houden. Elke dag lezen zij het landschap. Met hun eeuwenlange ervaring maken ze tactisch gebruik van de elementen en tegelijkertijd vechten ze er tegen.

Cris Toala Olivares voert de kijker van de beelden op de kalender mee op een reis over het internationale UNESCO Werelderfgoed dat de Waddenzee is. In twaalf beelden op A2-formaat heeft hij de unieke wildernis én kwetsbaarheid van het waddengebied vastgelegd. De kalender is pure fotokunst aan de muur.

Dat zijn Waddenfoto’s pure fotokunst laten zien, bewees Toala Olivares in augustus/september van dit jaar al toen hij een deel van zijn Waddenfoto’s exposeerde in Galerie Lytse Skientme in Koudum. Veertien foto’s, voornamelijk vanuit de lucht genomen, toonden deze zomer evenzovele unieke beelden van het Nederlandse, Duitse en Deense Waddengebied. Ook werden dit jaar enkele van zijn Waddenfoto’s gepubliceerd in National Geographic. Enkele van deze foto’s sieren ook de Waddenkalender.

Maar behalve als fotograaf beschouwt Toala Olivares zich als verhalenverteller. Hij heeft verhalen van wetenschappers, vissers en inwoners verzameld, die net als hij naar de eilanden worden getrokken door de rust en de eenvoud. “Het is terug naar de basis. In onze door geld gedreven wegwerpmaatschappij kunnen we veel leren van deze manier van leven. Er is respect voor de natuur. Het gaat om geven en nemen.” Om de essentie van het leven op de eilanden te begrijpen, kijkt Toala Olivares zowel als een insider als een outsider naar de Wadden. “Alleen zo kun je een diepere betekenis vinden en je tegelijkertijd verwonderen over dingen die vanzelfsprekend zijn voor de bewoners.

De Waddenkalender met de foto’s van Cris Toala Olivares is te bestellen via de website van de Waddenvereniging.