In Geen categorie

De eerste bewoners van verzorgingshuis De Finke in Koudum zijn gistermiddag om vijf uur naar hun nieuwe woning Huisje Zeilen verhuisd. Dit gebeurde feestelijk met het doorknippen van een roodwit lint. De bewoners kregen de sleutel plus een bloemetje. In de appartementen werden de bewoners ontvangen door de verzorging.

Gisterochtend stonden verhuiswagens al vóór acht uur bij de ingang van de Finke. Geheel volgens planning worden de bewoners van zorgorganisatie Patyna in Koudum deze week van hun oude appartement naar hun nieuwe woning verhuisd. Een jaar geleden, op 13 februari, startte de nieuwbouw de Finke. Dat gebeurde na tien jaar praten en overleg met vele instanties, organisaties en de gemeente.

Aanvankelijk was het plan voor de nieuwbouw van de Finke veel groter opgezet, namelijk als een ‘zorgwijk’, een voorziening met zorg-appartementen en gemeenschappelijke ruimten voor een verzorgingsgebied van 10.000 mensen. Naast Patyna zou ook zorg- en welzijnsorganisatie Talant deelnemen aan het project en er werd vanuit de bevolking van Koudum eveneens meegedacht en meegewerkt.

De opzet was oorspronkelijk die van een klein knus wijkje met in het hart daarvan De Kas, een centraal gelegen gebouw waar bewoners zouden kunnen werken als ze dat willen. Ook zouden daar ontmoetingen plaats kunnen vinden met elkaar of met bewoners van het dorp, in het sociaal café of bij het biljarten. In De Kas zou ook dagbesteding komen en er zouden bijvoorbeeld een psycholoog, een fysiotherapeut en andere zorgverleners in gehuisvest worden.

Vooral na het afhaken van Talant stond veel op losse schroeven. Uiteindelijk zijn er door Patyna vijf kleinschalige zorgvilla’s gebouwd. Het ontwerp sluit aan op de nieuwe tijdgeest. Er is plek voor 24 ouderen met dementie en 16 ouderen met een lichamelijke beperking. Ook zijn er twee appartementen voor ouderen, die tijdelijk zorg en ondersteuning nodig hebben.

Iedere zorgvilla bestaat uit acht moderne appartementen en een gezamenlijke huiskamer. Medewerkers en bewoners vormen met elkaar een huishouding waar zelf gekookt, gewassen en schoongemaakt wordt. Bewoners ervaren op die manier dat ze in een huis woonachtig zijn en ook onderdeel zijn van de dagelijkse routine in hun huis.

Een feestelijke opening volgt wanneer de coronamaatregelen dit toelaten. En wie weet worden ooit de oorspronkelijke plannen rond De Kas nog eens uit de ijskast gehaald.