In Geen categorie

Het Koudumer Skûtsje Grytsje Obes is niet goed begonnen aan de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). Op de rustdag, (woensdag 17 augustus) staat het skûtsje van schipper Arjen de Jong op een 14e plaats en de laatste drie, de nummers 14, 15 en 16 degraderen uit de A-klasse. Het slechte resultaat wordt vooral veroorzaakt door de vierde wedstrijd op dinsdag 16 augustus op het Slotermeer.

Na een algehele foute start bij Sloten werd de zogeheten ‘zwarte vlag’ gehesen. Dat betekent dat de schepen die wederom een valse start maken, niet meer mee mogen doen aan de wedstrijd. Dat betekende een vroeg einde van de wedstrijd voor drie skûtsjes, waaronder de Grytsje Obes. Zij maakten namelijk wederom een valse start en noteerden daarom 17 verliespunten.

Op de eerste dag, afgelopen zaterdag bij Hindeloopen, bereikte het Koudumer skûtsje nog zijn beste resultaat met een zesde plaats. Na een mooie start bij de pin wist de Grytsje Obes als eerste de bovenwindse boei te ronden. Via de stuurboord ronding bij de gate kwam het schip als 2de om de bovenwindse boei. Helaas pakte de Grytsje Obes een verkeerde slag en zakte naar een 10e plaats. Knap herpakte de schipper zich en wist uiteindelijk als 6de over de finish te gaan.

De start op zondag bij Stavoren liep niet goed, waardoor de bovenboei op de 15e plaats gerond werd. In de loop van de wedstrijd werden gelukkig een paar skûtsjes ingehaald en eindigde de Grytsje Obes uiteindelijk als 12e.

Op het thuiswater van de Fluessen bij Heeg ging het maandag ook niet van een leien dakje. Vanwege windstilte werd de start uitgesteld. Na een eerste valse start ontdekte de bemanning een defect aan boord dat gelukkig nog vrij snel verholpen kon worden. Hierdoor pakte de start helaas ook niet goed uit. Na heel veel windschiftingen en positieverschuivingen kon de Grytsje Obes nog als 11e finishen.

Dat was niet het resultaat wat schipper Arjen de Jong en zijn bemanning wensten. Dat geldt natuurlijk nog veel sterker voor de diskwalificatie tijdens de wedstrijd op het Slotermeer. Het Koudumer Skûtsje Grytsje Obes heeft de wedstrijd van donderdag bij Echtenerbrug en de twee laatste wedstrijden bij Lemmer nog om degradatie uit de A-klasse te ontlopen. En daar zullen ze dan ook alles op alles zetten.

.