In Geen categorie

De eerste zomermarkt ‘nieuwe stijl’ in Koudum was vorige week zaterdag 17 juli een groot succes. Het weer zat mee, bezoekers waren tevreden over het afwisselende aanbod op de markt en de standhouders waren blij met het flinke aantal bezoekers. De marktkraampjes stonden opgesteld in de Hoofdstraat en op het plein bij de Martinikerk en de markt was aangekleed als ‘boerenmarkt’, met onder andere oude en nieuwe ambachten en een heuse trekkerline-up. Het thema van de volgende zomermarkt op zaterdag 31 juli is ‘Kunst en Kitsch’.

Op deze tweede zomermarkt is onder andere aanwezig De Rike Ierde, een atelier uit Rottevalle waar Antje Schaap keramiek voor huis en tuin maakt. Opgegroeid midden in de natuur nabij de Fûgelhoeke kan het ook haast niet anders dan dat de inspiratie voor haar creatieve proces uit de natuur komt. Ze maakt mooie schalen met afdrukken van planten, vogels van keramiek, insectenschuilplekken voor in de tuin en nog veel meer. Antje Schaap toont het graag op de Kunst en Kitschmarkt in Koudum.

Schilder Bauke Hobma laat zich op de eerste zomermarkt assisteren door een jeugdige voorbijganger

Net als vorige week zal de schilder Bauke Hobma uit Blauwhuis op de zomermarkt aanwezig zijn. Hij exposeert momenteel bij Galerie Lytse Skientme in de Hoofdstraat zijn schilderijen van het landschap van de zuidwesthoek, waarvoor hij geheel eigen kleuren gebruikt. Op zaterdag 31 juli zal hij bij de galerie of bij de kraam vóór de galerie laten zien hoe je een landschap kan schilderen. Ook geeft hij een demonstratie van het maken van een houtsnede. Bauke Hobma is een vakman en hij kan op de Kunst en Kitschmarkt ook advies geven over het schoonmaken of restaureren van oude schilderijen. Bezoekers van de zomermarkt kunnen dus gerust een schilderij meenemen naar de markt om hem om (gratis) advies te vragen.

De schilder Pieter Broertjes exposeerde vorig jaar in Galerie Lytse Skientme. De in Boskoop geboren schilder woonde toen ruim een jaar in Koudum. Hij genoot direct zo van het Friese (water)landschap dat hij zijn omgeving begon te schilderen. Dat leverde onder andere schilderijen op met een stormachtige winterimpressie van de haven van Stavoren, de werkhaven van Workum en het Jan Broerskanaal met zicht op de Morra en Hemelum. Pieter Broertjes staat met een kraam op de tweede zomermarkt en hij vertelt daar ook graag over zijn manier van werken en het gebruik van diverse schildersmaterialen.

Op de Kunst en Kitschmarkt staat ook Milano Blouw met een kraam met ‘diamond paintings’. Diamond painting is een betrekkelijk jonge, creatieve hobby voor jong en oud, een soort kruising van puzzelen en borduren. Diamond painting is het maken van een schilderij met gekleurde kristallen steentjes. In het pakket zit alles wat nodig is, zoals het canvas en de steentjes. Op het canvas staat het patroon aangegeven waar de steentjes gelegd moeten worden. Milano Blouw heeft op zijn kraam meer dan 400 verschillende soorten diamond paintings, in vier verschillende maten, variërend van 30×20 (voor € 8,-) tot 60×50 (voor € 25,-).

Op de boerenmarkt van vorige week was hij ook helemaal op zijn plaats: Jeldert Oenema uit It Heidenskip. Hij teelt al enkele jaren de lekkere aardappel ‘t Heidenskipster Gieltsje, in de zuidwesthoek van Friesland een echt lekkernij. En aangezien het telen van een goede aardappel een hele kunst is, is het niet vreemd dat Jeldert met zijn gele aardappelen ook op de Kunst en Kitschmarkt aanwezig is.

Bloemist Japke Haytema van bloemenzaak Blom en Blêd uit Koudum maakt unieke, smaakvolle boeketten en staat ook op de zomermarkten. Koudumer Jacob Diekman maakt kunstige uilenborden, cadeau-artikelen en prachtige naamborden voor boot, huis of bedrijf. Hij graveert hij met een speciale freesmachine in hout, messing, aluminium en RVS. Op de zomermarkt kan hij laten zien welke mogelijkheden er op dit gebied allemaal zijn. Ook uit Koudum: Tjitske Haytema, die in haar ontwerpstudio Nim de Dei logo’s, huisstijlen, drukwerk en tal van andere reclameartikelen ontwerpt. Op de zomermarkt verkoopt ze haar zelf ontworpen productlijn ‘Foar Dy’ met onder andere mokken, weekplanners, notitieblokjes, porselein, reproducties en wenskaarten.

Kindermarkt en foodplein

Net als vorige week zal er achter de kerk weer een speciale plek zijn voor de kindermarkt. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen daar hun spulletjes uitstallen en verkopen. Speciaal voor deze Kunst en Kitschmarkt kunnen kinderen ook zelf gaan schilderen. Op grote en kleine doeken kunnen ze zelf kunstwerken maken.

Ook op de tweede zomermarkt wordt gedacht aan de inwendige mens. Op het Frieslandplein (hoek Hoofdstraat/Hoogstraat) zullen weer foodtrucks staan. Daaronder in ieder geval die van Jolanda en Gerrit, beter bekend als Monsieur en Madame Siroop, met hun 70 verschillende soorten Franse limonadesiroop. Flessen boordevol siroop vol vruchtensap om limonade mee te maken, zoals die hoort te smaken: naar puur fruit.

Coronaproof

De zomermarkt met als thema ‘Kunst & Kitsch’ op zaterdag 31 juli wordt gehouden in het centrum van Koudum van 10.00 uur tot 16.00 uur. Er is, mede in verband met corona, een eenrichtingsparcours gemaakt dat loopt van het begin van de Hoofdstraat bij het Beeldhouwcentrum langs de rechterkant van de Hoofdstraat (langs boekhandel Muizelaar, Mobs en Fisk & Sa). vervolgens via de kruising van de Smidsweg en de Hoofdstraat en de Jacob Binckesstraat om de kerk heen naar het plein voor Op ‘e Hichte en het Tsjerkepaad. Terug gaat de route langs de andere kant van de Hoofdstraat (aan de kant van Tarantella , het Kofjehúske en bakker De Vries), zodat de bezoekers weer terugkomen bij het begin van het parcours en het Frieslandplein met de foodtrucks.

Hieronder een kleine foto-impressie van de eerste zomermarkt Koudum van 2021. Op de Facebookpagina van Zomermarkt Koudum zijn nog veel meer foto’s te zien.

Het hele parcours is tijdens de zomermarkt van 31 juli niet toegankelijk voor verkeer. Ook wordt omwonenden gevraagd hun auto niet langs bovengenoemd parcours te parkeren. Bezoekers van buiten Koudum kunnen het beste parkeren op het parkeerterrein bij de sporthal aan de Tinholtstraat. Om bij dat parkeerterrein te komen kunnen de bezoekers de borden volgen naar de GGD-vaccinatielocatie.