In Geen categorie

Op de zomerexpositie in Galerie Lytse Skientme exposeren twee Friese schilders en een Drentse keramiste. Bauke Hobma toont abstracte schilderijen die herkenbaar geïnspireerd zijn door het Friese landschap. Jan de Jong komt met eigenzinnige portretten op doek en Els Klarenbeek met even opmerkelijke figuren in keramiek.

Bauke Hobma van Blauwhuis kwam als bouwkundig tekenaar in aanraking met vormgeving. Omdat hij zich als kunstenaar vrijer wilde ontwikkelen, volgde hij de avondacademie in Groningen. Daar werd hij aangezet om zijn ideeën in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken. Opgegroeid in de ruimte en het respecteren van de natuur, is hij gefascineerd door de grootsheid van het Friese landschap. De architectuur van het landschap is in zijn werk herkenbaar. De horizon zichtbaar, de kleuren eigenzinnig en lyrisch in balans geschilderd. Zijn even abstracte als herkenbare landschappen zou je lyrisch-expressionistisch kunnen noemen.

Jan de Jong uit Dokkum begon zijn carrière als decorateur/etaleur en werd later reclametekenaar. Op middelbare leeftijd begon hij te schilderen, waarbij hij zichzelf technieken aanleerde. Pas na zijn pensioen volgde hij een tweejarige cursus aan de kunstacademie in Leeuwarden. Zijn creaties lopen uiteen van stillevens tot landschappen en van portretten tot abstracte en surrealistische schilderijen. Vaak met humor en een subtiele knipoog naar het leven. Het geeft hem voldoening om zijn creativiteit op papier of doek te zetten. In Galerie Lytse Skientme exposeert Jan de Jong voornamelijk zijn curieuze en fantasievolle portretten.

Els Klarenbeek uit Vledder is schilderes en keramiste. Ze studeerde onder andere op de kunstacademie van Kampen. In haar keramische werk speelt materiaal een grote rol, vanwege de kneedbaarheid van klei en de mogelijkheid ruimtelijk te werken. De beelden zijn hol opgebouwd, met engobes (decoratief kleislib) bewerkt en op ruim 1000 graden gebakken. In haar beelden vertelt de keramiste een soort verhaal met een vleugje humor. Mens – zowel uit de oude als uit de huidige tijd – dier, kleding of haardracht zijn inspiratiebronnen. Kleding en haardracht vertaalt ze naar eigen visie, waarbij kleur altijd een belangrijke rol speelt.

De expositie in Galerie Lytse Skientme start donderdag 1 juli en loopt tot en met 7 augustus. De galerie in de Hoofdstraat in Koudum is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur en op afspraak. Op de zomermarkten van 17 en 31 juli is de schilder Bauke Hobma ‘s middags in of bij de galerie aanwezig.