In Geen categorie

Zaterdag 30 november 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de bekende Friese schrijver Anne Wadman (1919-1997) werd geboren. Ter gelegenheid daarvan maakte zijn zoon Thys Wadman van Koudum een boek over zijn vader. In een filmpje van Omrop Fryslân wordt daar aandacht aan geschonken. Zoon Thys vertelt daarin over zijn vader en gaat met de verslaggever naar Langweer, waar zijn vader vandaan kwam.

Anne Wadman is een van de belangrijkste Friese schrijvers van de twintigste eeuw. Hij kreeg zelfs twee keer de Gysbert Japicxprijs, de belangrijkste Friese literaire prijs. Op de vraag welk boek van zijn vader hij het beste vindt, geeft zijn zoon aan geen echte voorkeur te hebben. Hij noemt wel De smearlappen (1963) het bekendste boek van zijn vader. Dat kwam omdat de verschijning van het boek een literair relletje veroorzaakte vanwege de taboedoorbrekende seksualiteit die erin beschreven werd. Volgens zoon Thys zou nu niemand meer aanstoot nemen aan de manier waarop er in dat boek daarover geschreven werd.

Thys Wadman maakte geen biografie (die bestaat al, van Joke Corporaal), maar hij noemt het zelf een verhalen- en platenboek. Hij hoopt dat het boek mensen nieuwsgierig maakt naar het werk en leven van zijn vader en dat zijn boeken worden herontdekt. Zij vader was schrijver, maar ook leraar Nederlands en een niet onverdienstelijk muzikant (hij speelde viool), onder andere in de band The`Snake Farmers en in diverse andere orkesten. Thys Wadman nam in het het boek onder andere niet eerder gepubliceerd werk van zijn vader op, naast nooit eerder getoonde foto’s en documenten. Het boek is uitgegeven door de Afûk en wordt aanstaande zaterdag, op de geboortedag van Anne Wadman, gepresenteerd in Langweer.

Link naar het filmpje van Omrop Fryslân