In Geen categorie

Afgelopen zaterdag 16 december presenteerde culturele vereniging De Súdwester in de Martinikerk van Koudum twee keer een ‘Krystbelibbing’. Zowel ‘s middags als ‘s avonds zat de kerk vol en de toeschouwers waren lovend over deze productie die uitgevoerd werd door een groot aantal Koudumers. “Prachtich moaie film, muzyk, fertelling en oanklaaiing,” was meer dan eens het commentaar van de bezoekers aan de voorstelling.

Hannie Zwerver had het script geschreven van deze ‘Krystbelibbing’ en Doede de Boer had de leiding over de productie. De ‘Krystbelibbing’, een moderne versie van het Bijbelse kerstverhaal, was grotendeels van tevoren op film opgenomen. Cameraman Aaldert de Jonge maakte daarvoor de opnames op diverse plekken in Koudum en omgeving en hij deed ook de montage. Deze film werd in de kerk vertoond en live werden de scènes aan elkaar gepraat door een verteller. Tussen de scènes door trad het trio Vocal Roses op, naast het Koudumer koor Majim. Kortom: geen moeite was gespaard en het resultaat mocht er dan ook zijn.

Het verhaal zal in grote lijnen bekend zijn: Maria krijgt van een engel te horen dat ze zwanger zal worden en ze moet haar zoon Jezus noemen want hij is de zoon van God. Maria gaat met Jozef naar Bethlehem waar ze geen plek in de herberg kunnen vinden en zo wordt Jezus in een stal geboren. Herders krijgen van de engel een boodschap dat ze naar Bethlehem moeten gaan en drie geleerden worden door een ster naar de pasgeboren koning geleid.

Maar Hannie Zwerver heeft een moderne versie van dit verhaal geschreven waarbij ze de kern intact liet. En dus werkt de timmerman Jozef in een modern bedrijfsgebouw met een elektrische zaag, hebben de herders een mobieltje en ligt Bethlehem in het oosten van onze provincie. De drie ‘wijzen uit het Oosten’ uit het Bijbelse verhaal hadden in de middeleeuwen al namen gekregen en in de moderne Koudumer ‘Krystbelibbing’ komen de geleerde heren Balthasar, Melchior en Caspar met hun dure auto’s plus chauffeur uit alle delen van de wereld.

Die moderne toevoegingen zorgden bij de voorstelling regelmatig voor een humoristisch moment, zonder dat de humor de ernstige zaken opzij schoof. Ondanks alle ellende in de wereld is er ook bij deze ‘Krystbelibbing’ in Koudum een lichtpuntje dat naar de belofte van een pasgeboren kind wijst. Bovendien was het een feest om te zien hoe allerlei Koudumers van divers pluimage met elkaar deze ‘Krystbelibbing’ vorm gegeven hadden.