In Geen categorie

Op 1 juni start in Koudum de Koudumermokkenactie. Bij een groot aantal Koudumer ondernemers kunnen de klanten vanaf die dag bij elke € 10 aan boodschappen op een speciale spaarkaart een Beantsje-stempel krijgen. Bij inlevering van een volgestempelde spaarkaart (20 stempels) kan vervolgens een gratis koffiebeker opgehaald worden bij Joukje Wittermans van Hiemstra BV op Hoofdstraat 18. Er zijn zes verschillende bekers, met elk een spreuk over Koudum of zijn inwoners.

De illustraties op de koffiebekers zijn gemaakt door Tjitske Haytema van Atelier Nim de Dei en de teksten door Ytsje Hettinga. Het idee van de bekers komt bij bakker Uilke de Vries vandaan en samen met een werkgroepje enthousiaste mensen heeft dat idee geleid tot een bijzonder resultaat. Diverse aspecten van Koudum komen in deze spaaractie bijeen. In het figuurtje van Binckie Beantsje op de bekers worden al twee belangrijke Koudumer zaken verenigd: de vermaarde Koudumer beantsjes (bonen) en de 17e-eeuwse zeeheld Jacob Binckes die in Koudum geboren werd.

Ook de teksten van Ytsje Hettinga laten belangrijke eigenschappen van Koudum zien, getuige teksten als ‘Koudum beaken tusken wetters’, ‘Koudum hichtepunt yn it lânskip’ of ‘Ik bin in Koudumer Beantsje’. Het heeft er alle schijn van dat het verzamelen van deze originele bekers een ware rage gaat worden in Koudum en omstreken. De set bekers is in ieder geval een musthave voor iedereen die Koudum een warm hart toedraagt. En natuurlijk voor iedereen die van koffie of thee kan genieten in een speciale beker.

Met de actie doen veel ondernemers in Koudum mee, zoals winkels, kapperszaken en horecazaken. De spaarkaarten en de stempels op die kaarten bij € 10,- aan boodschappen zijn te krijgen bij Slagerij M. de Boer, Bakkerij Uilke en Janet de Vries, Boekhandel Muizelaar, Hiemstra BV, Corriente’s Kofjehûske, Mondhygiëne Friesland, MOBS, Galerie Lytse Skientme, Eetcafé Spoorzicht, Cafetaria Bar Tarantella, Kapsalon Bonbini, Kapsalon Les Cheveux, Bloembinderij Blom en Blêd, Fietsenwinkel Van der Bij, Wim’s Groente & Fruit, Da Drogist & Parfumerie Hielke Atsma, FleurigBuiten, Jenn’s Homestyle, Se7en Sins Tattoo, Viswinkel Fisk & Sa, Welkoop Koudum, Cafetaria De King, Kringloopwinkel Eigenwijs.

De koffiebekers zijn te bekijken in de etalage van Hiemstra BV (Hoofdstraat 18).