In Geen categorie

Het is veel Koudumers een doorn in het oog: braakliggende terreinen in Koudum waar gebouwd zou kunnen worden, maar waar niets mee gebeurt. Dat geldt ook voor het braakliggende terrein bij verzorgingshuis De Finke. Maar daar lijken nu toch serieuze plannen voor gemaakt te worden. Als het aan gemeente Súdwest-Fryslân ligt, wordt woon- en zorgcomplex De Finke in Koudum uitgebreid met 24 woningen. Zorgorganisatie Patyna gaat samen met de gemeente kijken of dit haalbaar is.

In 2020 is Patyna gestart met de nieuwbouw van De Finke in Koudum. Daar zijn nu vijf kleinschalige zorgvilla’s voor ouderen met een zorgvraag. Iedere zorgvilla bestaat uit acht moderne appartementen en een gezamenlijke huiskamer. Het oorspronkelijke plan was groter dan wat er uiteindelijk gerealiseerd is. Daardoor is er op het terrein nog ruimte voor uitbreiding. Patyna wil 24 woningen bouwen, waarvan 14 voor de sociale huursector en die geschikt zijn voor zorg.

Wethouder Michel Rietman van de gemeente Súdwest-Fryslân zegt over het nieuwe plan: “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe we in onze gemeente samen kunnen voldoen aan de woningvraag. Het oorspronkelijke plan kon niet doorgaan, maar Patyna kijkt nu wat er alsnog mogelijk is. Dit juichen wij toe en we denken als gemeente graag mee.” Het initiatief sluit goed aan op de ambitie om woningen voor alle doelgroepen te bouwen.

Patyna wil de bouw van de 24 woningen combineren met de bouw van een ontmoetingsruimte voor bewoners en mensen uit de omgeving. Zo’n ruimte is er nu niet, voor activiteiten zoals een muziekoptreden voor de bewoners van De Finke is afgelopen zomer een tent neergezet. Voor de Koudumers is het nu weer afwachten wat de plannen concreet worden en of ze ook gerealiseerd worden. En, niet onbelangrik ook: wanneer?