In Geen categorie

Sinds begin dit jaar staat er op de Tjalke van der Walstraat – hoek Túnkerstrjitte – een bord van het St. Odulphuspad. Dat is een wandelroute die in etappes door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke voert.

Het St. Odulphuspad is genoemd naar de heilige Odulphus die in de 8e eeuw naar Friesland kwam en een klooster in Stavoren stichtte. De wandelroute of pelgrimsroute is 260 kilometer lang en kan in vijftien etappes gelopen worden. Ieder traject heeft een eigen thema met als doel om de wandelaar kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover.

Het pad zoekt vooral de stilte op en biedt ruimte voor bezinning en verwondering. Traject 8 (‘Tumulus’) gaat van Oudemirdum naar Koudum en voert langs Hemelum waar de bewoners van het Russisch Orthodoxe Klooster op 12 juni, de geboortedag van Odulphus, de jaarlijkse St. Odulphusbedevaart organiseren. Route 9 (‘Inundatis’) loopt van Koudum naar Gaastmeer en kan – vanwege de oversteek met een pontje – alleen gelopen worden tussen 1 april en 1 oktober.

Bij het St. Odulphuspad hoort een wandelgids met routekaarten, veel achtergrondinformatie en leuke adresjes voor een maaltijd of een overnachting. Er is ook een website en een Facebookpagina met het laatste nieuws. Hieronder een filmpje met een impressie van de route van Koudum naar Gaastmeer. In het begin van het filmpje is Koudum te zien, met de Martinikerk en de Hoofdstraat met het Beeldhouwcentrum.