In Geen categorie

Het dagblad Trouw van dit weekend (zaterdag 29 juni 2024) besteedt aan de vooravond van Keti Koti in een groot artikel aandacht aan de manier hoe Nederlandse gemeenten omgaan met het slavernijverleden. De krant probeert dat ook inzichtelijk te maken door een kaartje waar met kleuren aangegeven staat hoe een gemeente daarmee omgaat. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft op dat kaartje de kleur gekregen die aangeeft dat deze gemeente een afgerond onderzoek naar het slavernijverleden heeft ingesteld en dat er naar aanleiding daarvan initiatief genomen is. De plaatsnaam Koudum staat op dat kaartje vermeld.

Over dat ‘onderzoek’ van de gemeente schreef Koudum.nl eerder, daar is wel wat op aan te merken, maar het klopt dat er door de gemeente actie is ondernomen: op het straatnaambordje van de Jacob Binckesstraat is een QR-code gekomen. Dat heeft te maken met het al langer bekende feit dat de uit Koudum afkomstige 17e-eeuwse ‘zeeheld’ Jacob Binckes ook betrokken is geweest bij de slavenhandel. De Koudumer historicus Jan de Vries schreef daarover in 2018 al in zijn boek Verzwegen zeeheld, Jacob Benckes (1635-1677).

Wat er overigens precies te lezen is achter de QR-code op het straatnaambordje van de Jacob Binckesstraat is niet bekend. Die QR-code werkt namelijk niet.

Nieuw straatnaambordje van de Jacob Binckesstraat met een QR-code (die niet werkt en het is ook niet duidelijk wat dat streepje doet achter Jacob).