In Geen categorie

In het dagblad Trouw stond zaterdag 8 juni een uitgebreid artikel over de opmerkelijke opmars van de zeearend in het dichtbevolkte Nederland. Was deze algemene grote Europese roofvogel in de 19e eeuw in Nederland uitgeroeid, in 2006 broedde de zeearend voor het eerst weer in Nederland, in de Oostvaardersplassen. Vanaf dat moment groeide het aantal zeearenden in Nederland jaarlijks. Vanaf 2016 heeft ook Koudum een zeearendennest bij de Fluessen, met bijzonder broedsucces.

Helaas was er dit jaar sprake van een opmerkelijk incident bij het Koudumer zeearendennest. Zaterdagavond 25 mei is een professionele klimmer naar het zeearendennest in het Koudumer Boskje geklommen. Hoewel op camerabeelden vastgelegd is, dat de klimmer op dat moment geen jong heeft meegenomen, is er sindsdien sprake van twee jongen in plaats van drie. Trouw noemt het incident ook en laat zeearendexpert Martijn de Jonge daarover aan het woord.

Net als eerder in de Facebookgroep Zeearenden in Nederland laat De Jonge ook hier weer noteren dat er geen bewijs voor is dat het derde jong door iemand uit het nest gehaald is. Hij noemt andere mogelijke oorzaken waardoor het jong niet meer in het nest aanwezig is. Verschillende zeearendenvolgers van het Koudumer nest zijn geneigd te denken dat het jong wel degelijk geroofd is, mogelijk die vrijdagavond daarvoor al. Al vanaf zaterdagochtend 25 mei zijn er slechts twee jongen op het nest gezien bij Koudum.

Ook in de Leeuwarder Courant van 10 juni staat een artikel over het incident bij de Koudumer zeearenden. Daarin komt zowel een vertegenwoordiger van het Fryske Gea aan het woord als een vogelaar die vaak het nest filmt. De conclusie is hetzelfde als in Trouw. Het is maar de vraag of ooit helemaal duidelijk wordt wat er zich eind mei precies heeft afgespeeld bij het Koudumer zeearendennest. De politie, ingelicht door It Fryske Gea die het terrein van het nest beheert, heeft de zaak in onderzoek.