In Geen categorie

Het laatste NK-indoor touwtrekken werd in 2020 in Wolvega gehouden en na twee jaar Covid stilte kan het NK gelukkig weer doorgaan. Dit keer wordt het kampioenschap gehouden in sporthal de Sândobbe in Koudum. De organisatie ligt in handen van ttv (touwtrekvereniging) It Heidenskip in samenwerking met de NTB (Nederlandse Touwtrekbond).

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

  • 09.00 uur – 9.15 uur openingsceremonie;
  • 09.30 aanvang wedstrijden, startend met: Heren 640 kg(kilogram) en Dames 420 kg ( 6 tallen ): daarna Heren 680 kg en Jeugd 450 kg: daarna Mix 580 kg en Heren 600 kg. Het aantal kg geeft aan hoeveel het team maximaal mag wegen met 8 personen in de seniorenklasse en 6 in de juniorenklasse.;
  • Er wordt tussen de gewichtsklassen geen pauze gehouden, het NK ‘loopt’ achter elkaar door.

Ttv it Heidenskip kent een lange geschiedenis in touwtrekken en is in 1985 opgericht. Eerder werd er wel aan outdoor touwtrekken gedaan, maar sinds deze eeuw is alle focus toegespitst op indoor touwtrekken. Niet zonder succes, want in 2008 werd het team van it Heidenskip wereldkampioen in zowel de clubkampioenschappen tot 680 kg als in de competitie voor nationale teams. Daarnaast grossiert het team in zilveren en bronzen medailles, gewonnen op Wereldkampioenschappen indoor en is op dit moment ook regerend Nederlands kampioen in de 680 kg klasse. Ook heeft het team recent de indoor competitie van gewest Noord van de NTB gewonnen.

De overige kampioenen van het NK-indoor 2020 waren: 640 kg – Lagerweij uit Renswoude, Junioren – Watermannen uit Wolvega, dames – Monnickendam en Mix klasse ook Monnickendam.

Teams die dit jaar mee zullen strijden zijn alle verenigingen uit Friesland, o.a. Deinum/Britsum, Bartlehiem, Watermannen en Bakkeveen en natuurlijk de organiserende vereniging zelf. Teams uit de rest van het land zijn o.a.: Horsman uit Witharen, Lagerweij, Monnickendam, Groene Oase uit Maasland en West-Friesland uit Zwaagdijk. Omdat het een open NK is, is deelname uit het buitenland toegestaan. Vereerd voelt It Heidenskip zich dan ook met deelname van een herenteam uit Noord Ierland.

Reden van deelname uit Noord-Ierland is het Wereldkampioenschap Indoor touwtrekken, dat van 8 t/m 11 maart 2023 wordt gehouden in Belfast. Helaas doen hier geen Friese teams aan mee; deze hebben hun aandacht gevestigd op het WK indoor 2024 in Helsingborg, Zweden. Enige Friese deelnemer in Belfast is Bernlef de Boer uit Boazum, lid van ttv Deinum/Britsum.