In Geen categorie

door Anja Klijn Velderman

Maandagavond 27 januari, iets voor half zeven in de Finke. Er zitten ongeveer zeven mensen aan een tafel. Ook zij komen voor de voorlichting over de “ nieuwe” Finke. Nog geen grote opkomst.

Hans van Esschoten stelt zich voor. Hij is projectleider vanuit Patyna. Plots stromen de mensen binnen. Er zijn inmiddels zo’n vijftig geïnteresseerden aangeschoven.

Naast de heer Van Esschoten zijn de architecten aanwezig die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de nieuwe Finke. Zij hebben grote platen meegenomen waarop te zien is hoe de woningen/appartementen eruit komen te zien. Ook hebben zij materialen meegenomen, zodat we een goed beeld krijgen van de bouwstijl.

Maar dan waar het om draait! Hoe komt het met de Finke? Wat wordt er (eerst) gebouwd? Wie zijn de nieuwe bewoners en wanneer zullen de eerste bewoners hun intrek nemen?

Op het plaatje hieronder is het volledige plan te zien. Er is inmiddels gestart met het bouwen van vijf woningen (zie het rode kader). Elke afzonderlijke woning bestaat uit acht eenpersoonsappartementen en een aantal gezamenlijke ruimtes. De twee woningen bij 1 zijn bestemd voor mensen met somatische problemen (16 appartementen). In deze woningen zijn twee appartementen extra voor mensen die tijdelijk in de Finke zullen verblijven (revalidatie). De drie woningen bij 2 zijn bestemd voor mensen met dementie (24 appartementen). Deze woningen hebben een eigen, afgescheiden tuin.

De woningen worden eind 2020 opgeleverd en als alles volgens plan verloopt, kunnen alle bewoners van de oude Finke begin 2021 verhuizen naar hun nieuwe appartement. Als iedereen is verhuisd, wordt de oude Finke volledig gesloopt.

Dan volgt de rest van het plan, want dit is nog maar het begin. Op de plattegrond staan links veertien sociale huurwoningen ingetekend. Om de bouw van deze woningen te kunnen realiseren, moet een belegger/investeerder worden gevonden. Zolang die er niet is, worden deze woningen niet gebouwd.

Daarnaast staat de Kas op de plattegrond. Dit deel van het plan staat midden onder op de plattegrond ingetekend. Helaas kan er nog niet gestart worden met de bouw van de kas. Patyna en dorpsbelangen hopen dat er na de bouw van de vijf woningen en de sloop van de oude Finke, voldoende vermogen is om te starten met de bouw van de Kas.

We houden u op de hoogte!