In Geen categorie

De Koudumse Henriëtte Hemmink heeft weer een nieuwe roman: De eindvrouw. Hemmink schreef al meer dan honderd boeken, zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen. De illustratie op het omslag van het nieuwe boek voor volwassenen symboliseert ‘het openen van de doos van Pandora’ en dat heeft natuurlijk te maken met het verhaal van De eindvrouw. In de Griekse mythologie opende Pandora een doos die ze niet mocht openen en zette daarmee een reeks niet te stoppen problemen in gang. Iets dergelijks gebeurt ook in De eindvrouw. Daarin reageert de hoofdpersoon op een mysterieuze brief.

De eindvrouw is een meesterlijke, meeslepende en spannende roman, zo zegt de uitgever. Uitgangspunt van de roman is de vraag: Wat doe je als je onverwachts een brief ontvangt van een man die beweert dat jij zijn eindvrouw bent en dat een ontmoeting opgesloten ligt in de tijd die komen gaat? Hoofdpersoon in het boek is Nora, verpleegkundige, moeder van twee kinderen en vrouw van Menno. Ze houdt van haar gezin op een vanzelfsprekende manier. Dan komt de mysterieuze ‘Deen’ in haar leven. Een man van wie ze niet weet wie hij is, maar die haar uit het niets begint te schrijven over zijn zekerheid dat zij zijn ‘eindvrouw’ is en dat het lot heeft bepaald dat ze voor elkaar bestemd zijn.

Dit komt op een moment dat Nora zich onzeker voelt in haar relatie met Menno. Kan zij Menno wel vertrouwen of heeft hij geheimen voor haar? En haar eigen vader lijkt ook al geheimen gehad te hebben. Nora durft een briefwisseling met de onbekende ‘Deen’ te beginnen. Niet lang daarna besluit ze tegen de wensen van haar dominante schoonmoeder in, niet met haar gezin en de schoonouders mee te gaan naar Frankrijk. In plaats daarvan gaat ze alleen naar het vakantiehuis van haar ouders in Zweden in de hoop daar een geheim te ontrafelen. Maar er gebeurt veel meer.

Het idee voor het boek ontstond spontaan toen Henriëtte Hemmink een brief kreeg van een man die zei dat hij in haar geïnteresseerd was. De man stelde zich kwetsbaar naar haar op en zei dat hij een ‘eindvrouw’ zocht. Hemmink was niet geïnteresseerd, maar het gegeven dat iemand een ‘eindvrouw’ zocht, intrigeerde haar enorm. Wie was die man? Hoe was hij zo zeker van zijn zaak? Hij kende haar niet eens. Drie weken later schreef ze het boek De eindvrouw en deze week ligt het boek in de winkel. En nu denkt de schrijfster: “Hij moest eens weten….”

Henriëtte Hemmink en Auke Bult met het eerste exemplaar van De eindvrouw (foto An Broersma)

Wat deze roman extra bijzonder maakt is dat de amateurarcheoloog Auke Bult uit Molkwerum Hemmink informatie gaf over zijn bijzonder onderzoek naar de heirwegen van Stavoren die destijds al door de Vikingen gebruikt werden. Dit onderzoek wordt in de roman voor het eerst gepubliceerd. ‘De schat van Rijs’ komt ook ter sprake. Deze informatie is door de schrijfster fictief in het verhaal verwerkt.

Archeoloog Bult vertelde tijdens lezingen over zijn onderzoek van de heirwegen van Stavoren. “Regelmatig vragen mensen uit het publiek waar ze de informatie terug kunnen lezen. Dat was tot nu toe niet mogelijk,” vertelt Auke Bult. “Ik had het nog nergens gepubliceerd, maar nu staat het volledige verslag met foto’s en tekeningen als extra bijlage in de roman De Eindvrouw. Dat vind ik ontzettend leuk!”

Volgens Henriëtte Hemmink is Auke Bult een bevlogen archeoloog en heeft hij een schat aan kennis opgedaan. Zijn kennis ziet ze dan ook als een meerwaarde voor haar roman. Tijdens de gesprekken vertelde hij haar, in vertrouwen, over enkele unieke ontdekkingen waar nog niemand van op de hoogte is. Niet zo gek dus dat Bult het eerste exemplaar van de roman ontvinga).