In Geen categorie

De afgelopen dagen verscheen er op de website van de Balkster Courant en het Bolswards Nieuwsblad een mooi artikel over het Koudumer skûtsje Grytsje Obes. Daarin spreekt schipper Arjen de Jong niet alleen zijn teleurstelling uit over het niet doorgaan van de kampioenschappen skûtsjesilen, maar hij toont ook zijn ambities met zijn skûtsje. Niet voor niets luidt de kop boven het artikel: “Koudumer schipper over Grytsje Obes: ‘Dit is een kampioensskûtsje'”.

In het artikel staat een beschrijving van het skûtsje van ruim 20 meter lang dat in 1914 gebouwd is in Buitenstvallaat (bij Drachten). Sinds 2000 heeft de Grytsje Obes als thuishaven De Kuilart in Koudum. De 24 jaar jonge schipper Arjen de Jong vertelt hoe hij als 17-jarige opgroeide op het vakantiepark van zijn ouders en gegrepen werd door het skûtsjesilen met de Grytsje Obes. Sinds 2018 heeft hij de volledige leiding over het relatief jonge team van de Grytsje Obes. Hij promoveerde binnen een paar van de C- naar de A-klasse van de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen).

En nu is het dus zijn ambitie om daar kampioen te worden. Dit jaar gaat dat nog niet lukken, maar dat ligt niet aan schipper Arjen de Jong en zijn team. Helaas zijn de kampioenschappen voor het tweede achtereenvolgende jaar afgelast vanwege de coronamaatregelen.

Lees het hele artikel bij het Bolswards Nieuwsblad.