In Geen categorie

Op 3 oktober komt Eva Vriend naar De Klink in Koudum om een lezing te geven over haar nieuwste boek dat dit jaar verscheen: Het eiland van Anna. De ondertitel is: Schokland en de geschiedenis van een huis. Op 4 maart 2021 kwam deze schrijfster ook al naar Koudum voor een lezing over haar boek Eens ging de zee hier te keer. In dit nieuwe boek laat ze weer zien hoe ingrijpende verhalen tot op de dag van vandaag doorwerken.

In haar vorige boek beschreef ze als in een roman de wederwaardigheden van een aantal gezinnen en families en hoe zij zich staande hielden toen de Zuiderzee IJsselmeer werd. Dit boek zou je kunnen aanmerken als een soort vervolg, met waar gebeurde verhalen over vroegere families die het eiland Schokland bewoonden.

Achter het bovenste raam van de lichtwachterswoning schreef Eva Vriend haar boek (foto UdJ)

De hoofdpersoon Anna Diender werd niet op Schokland geboren, maar ze voelt zich er in alles mee verbonden. Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Het was de thuishaven van Anna´s grootouders, tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. In dit boek laat Eva zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van een gewone vissersdochter brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Het eiland van Anna gaat over ontberingen en de dramatische ontruiming. Bovenal beschrijft Vriend hoe iedereen op zoek is naar een nieuw ´thuis´.

Om zich in te leven in het harde bestaan van de vroegere Schokkers en om het eilandgevoel te proeven schreef Eva dit boek, in alle eenzaamheid, in de oude lichtwachterswoning. Ze kreeg hiervoor toestemming van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder, dat deze woning beheert namens de gemeente. Deze woning is vandaag de dag een rijksmonument, afmeting: 10 bij 8 meter. De zolder, waar in de tijd van de lichtwachter twee kinderkamers waren, staat leeg. “Hier ga ik mijn boek schrijven. Het is hier stil, soms hoor ik een kraai over de dakpannen scharrelen. Soms zijn er bezoekers die de as van vroegere familieleden bij het voormalige kerkhof uitstrooien. Het lijkt me de ideale plaats om de geschiedenis van Schokland en zijn nazaten te bestuderen en te doorvoelen”.

Aldus Eva Vriend die hierover op 3 oktober 2024 in De Klink meer komt vertellen. De Klink is om 19.15 uur open en de lezing begint om 20.00 uur. De entree is € 10.00 en voor Biebleden € 8.00

Hoewel Schokland nu een soort langwerpige verhoging is in de Noordoostpolder is het zeker een bezoek waard. Er zijn nog veel zaken uit de historie van het eiland te herkennen: ik noem het fraaie kerkje op Ens, ook wel Middelbuurt, de funderingen van een kerk op de Zuidert of Zuiderbuurt en het nephaventje van Emmeloord, gelegen op de Noordpunt. Stap ook even binnen in het museum, de collecties zijn uitgebreid en de presentatie is opgefrist.

Ulfert de Jong, uit naam van de Stichting Histoarysk Koudum en de Bibliotheek die deze lezing organiseren. Foto Eva Vriend: Jelmer de Haas