In Geen categorie

In Koudum kennen we hem gewoon als Bas Oosterbaan, onder andere voorzitter van de ‘Vereniging ter bevorderingen van Dorpsbelangen Koudum’ (DBK). Maar in Amsterdam – en de rest van de wereld – kennen ze hem als de ‘Friese Palingroker’. Ook in 2019 mag hij weer met zijn bootje de door hem zelf gerookte paling (en ganzenborst) in Amsterdam uitventen.

Eind 2017 kwam Oosterbaan op het idee om met een klein bootje in Amsterdam paling te venten. In 2018 voer hij als de Friese Palingroker maar liefst drie dagen in de week door de Amsterdamse grachten. Daarmee bracht hij een oud beeld terug in Amsterdam: een palingroker die door de grachten vaart! Daar doken de media op, te beginnen eind april Het Parool. Het grote artikel in Het Parool werd veertien dagen later overgenomen door de Leeuwarder Courant. Daarna volgden er publicaties in onder andere De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en het Bolswards Nieuwsblad. Het verhaal van de Friese Palingroker uit Koudum bereikte zelfs een van de beste internationale kranten: The Guardian:

Media-aandacht beperkte zich niet tot kranten. De Friese Palingroker kwam op de radio en hij verscheen in tv-reportages. Een aflevering van het programma ‘De straten van Amsterdam’ met Bas Oosterbaan in een hoofdrol op de Amsterdamse zender AT5 is via Uitzending Gemist terug te kijken. Op diverse plekken op internet is een filmpje te zien hoe Oosterbaan al roepend en zingend aan de Amsterdammers zijn waar weet te verkopen.

De paling die hij rookt, komt uit Ierland. Paling is in Nederland een beschermde diersoort geworden en er mag maar weinig worden gevangen. In Noord-Ierland hebben vissers rondom het meer Lough Neigh al tientallen jaren geleden afspraken gemaakt over de palingvangst en zo kan daar ook nu nog voldoende paling gevangen worden. De palingen komen via Lemmer naar Koudum waar ze gerookt worden.

Oosterbaan laat nu via Facebook  weten dat hij heel blij is dat hij ook voor 2019 weer vergunning heeft gekregen om in Amsterdam te mogen venten. Ook zal er in 2019 weer bijzondere media-aandacht zijn: de Duitse tv heeft deze Friese Palingroker uit Koudum nu ook ontdekt.