In Geen categorie

“In het begin van de 21e eeuw legde heel Nederland zich neer bij de woekerpraktijken van grote banken zoals ABN AMRO. Héél Nederland? Nee, een stichting in een klein Fries dorpje bleef moedig weerstand bieden aan de woekeraars en maakte het leven van de hoge heren van ABN AMRO bepaald niet gemakkelijk…”. Zo begint, met een variant op de beginzinnen van de stripboeken van Asterix en Obelix, dit artikel. Het dorpje is Koudum, waar Rob Goedhart van de stichting Geldbelangen deze week de vlag hees.

Dat hijsen van de vlag was vanwege een uitspraak van het Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De Commissie van Beroep van het Kifid heeft ook voor ABN AMRO bepaald dat teveel betaalde rente op een doorlopend krediet vergoed moet worden. En het was de Koudumer vlag, zoals te zien was in het consumentenprogramma Kassa van BNN/VARA van zaterdag 6 maart 2020. Want het is Koudumer Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen, die al bijna zeven jaar met deze zaak bezig is.

Volgens Rob Goedhart heeft de Commissie van Beroep van het Kifid heel goed begrepen wat een consument snapt rondom zo’n variabele rente: “In de eerdere zaak met uitspraak in 2019 hebben we steeds gezegd: een consument moet accepteren dat de rente op zijn lening omhoog gaat als ‘de rente’ omhoog gaat, maar als ‘de rente’ omlaag gaat dan moet dat ook merkbaar zijn in de rente op zijn lening”.

En precies dát is het uitgangspunt waarop de Commissie van Beroep zijn uitspraak doet. “Wij hebben ook steeds gezegd dat zo’n stijging en daling niet met een schaartje te knippen is. Maar als je ziet dat we op onze spaarrekeningen geen rente meer krijgen van de bank – sterker nog: de bank dreigt met een negatieve rente – dan is het belachelijk als banken de rente op die doorlopende kredieten te hoog houden”, aldus een verbeten Goedhart.

Wat het gevolg zal zijn voor ABN AMRO is nog ongewis, dat bleek ook uit het programma Kassa waar de bank niet wilde reageren. Volgens Geldbelangen heeft Credit Agricole heel sportief de handschoen opgepakt en is al haar klanten en oud-klanten gaan benaderen voor een compensatie. Die kunnen mensen nog steeds krijgen als ze via mijnrentevergoeding.nl contact opnemen met die bank. “Van Credit Agricole is bekend dat ze inmiddels zo’n 70.000 mensen hebben gecompenseerd en dat de bank 123 miljoen euro in reserve heeft gezet. Overigens denk ik zelf dat het een half miljard moet zijn als iedereen zich aanmeldt. Wat helaas niet gebeurt”. Bij Credit Agricole gaat het om Interbank, Ribank, De Nederlandsche Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank.

De nu veroordeelde ABN AMRO kan op zichzelf achterover leunen met als motto “een zwaluw maakt nog geen zomer”. Daarom is het volgens Geldbelangen goed als mensen zich massaal aanmelden bij Consumentenbond Claimservice. Rob Goedhart gaat zelf zijn werk afronden. “Ik heb deze kar zeven jaar getrokken. In feite in mijn eentje. Met natuurlijk publicitaire steun van Kassa (BNNVARA). Het verder uitrollen laat ik over aan een professionele organisatie als Consumentenbond Claimservice”, stelt hij. Waarbij hij nog wel bezig is om voor een aantal consumenten nog een paar plooien in de compensatieregeling bij CACF glad te strijken. “Daardoor lopen die mensen gemiddeld zo’n € 5.000 aan compensatie mis”. 

Verder is hij door al deze kredietzaken ook geconfronteerd met de harde wereld van agressieve incasseerders die consumenten plat walsen als er maar even iets in het betalingsverloop op zo’n lening hapert. Hij vindt dat de manier waarop consumenten daarbij behandeld worden lijkt op hoe de burgers bij de toeslagenaffaire zijn aangepakt. “Mijn handen jeuken om daar nog iets mee te gaan doen. Ik hoop dat een nieuwe regering dat soort uitwassen hard aan gaat pakken. Wat daar gebeurt kan écht niet! Misschien kan ik daar nog een rolletje in spelen”.

Meer informatie op de website van de Stichting Geldbelangen. Het item over de uitspraak van het Kifid over ABN AMRO in de Kassa-uitzending van 6 maart is hier of hieronder terug te zien. Het hijsen van de Koudumer vlag begint op 3.05 (en de kijker moet helaas eerst de commercie doorstaan).