In Geen categorie

De Koudumer fotograaf Cris Toala Olivares zegt in het laatste magazine van National Geographic Traveler (nummer 3/2022): “Het zijn haast levende wezens”. Cris doet deze uitspraak in een een interview in dit bekende magazine over zijn laatste boek Living with Vulcanos dat begin juni verschijnt. Hij heeft in dat boek dertien vulkanen geportretteerd.

Veel Koudumers kennen Cris inmiddels wel als een enthousiaste en gepassioneerde avonturier en levensgenieter. Hij woont samen met Alice Wielinga en dochtertje Inez in het Koudumer Kninebuurtje (Verlengde Hoofdstraat). Hij heeft jaren aan dit laatste boek gewerkt. Ook van zijn hand is het boek The canals of Amsterdam dat een wereldwijd succes is geworden. Inmiddels is Cris al jaren bezig met zijn ‘waddenproject’, wat een boek met prachtige foto’s van de Wadden moet worden. Een serie Waddenfoto’s was vorig jaar in Koudum in een plaatselijke galerie te zien.

Maar nu is er dus het boek over de vulkanen. Dat vulkanen op levende wezens lijken, legt Cris Toala Olivares uit aan de interviewer Sebastiaan Bedaux: “Het is zoals een hond met vlooien. Als de hond er op een gegeven moment genoeg van heeft, gaat hij schudden. Dat doet een vulkaan ook.” De fascinatie van Cris begon acht jaar geleden, toen hij in zijn geboorteland Ecuador een reportage over rozen maakte. Op dat moment begon de vulkaan Tungurahua vuur te spuwen. Hij ging daarheen en maakte er foto’s van.

Hij raakte zo betoverd door dit natuurgeweld dat hij besloot er een project van te maken dat hij nu afsluit met het boek. Hij selecteerde dertien vulkanen – bewust niet alleen de allerbekendste – en dook in de achtergronden van die vulkanen en in de verhalen rondom die vulkanen, waarvoor hij uitvoerig sprak met de lokale bevolking in landen als Kaapverdië, Noord-Korea, Ecuador, Guatemala, Italië, IJsland en Indonesië.

In het interview vertelt Cris over de gevaren van bijvoorbeeld lavastromen, maar hij praat ook enthousiast over de manier waarop de lokale bevolking met de vulkanen omgaat. Hij ontdekte dat mensen uit totaal verschillende landen die dichtbij een vulkaan wonen iets gemeen hebben: “dat is hun respect en ontzag voor de natuur en voor de vulkaan”.

Tegen het eind van het interview komt ook het Waddenproject van Cris Toala Olivares weer ter sprake. Hij kwam er namelijk achter dat er onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland een dode vulkaan ligt, de Zuidwalvulkaan. Dat bleek een grote stimulans te zijn voor de voltooing van het boek over de vulkanen.

Helemaal aan het eind van het interview vraagt de interviewer of Cris in Koudum is gaan wonen om dichter bij de Waddeneilanden te zitten. Daarop zegt hij: “Het heeft inderdaad iets met mijn fascinatie voor de Waddeneilanden te maken, al draait het ook om de rust die ik hier vind. Ik heb lang in het centrum van Amsterdam gewoond, maar eenmaal over de Afsluitdijk voelde ik rust en kalmte. Een heerlijk gevoel.”

Het boek Living with volcanoes ligt zeer binnenkort in de boekwinkel. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Terra, heeft 320 bladzijden vol met foto’s en kost € 59,90. Wie een gesigneerd exemplaar wil bestellen, kan terecht op de website van Cris Toala Olivares.