In Geen categorie

Al het hele jaar gaat het er over, via de krant en de mail en als apotheose de 60-jarige feestkrant. Er wordt gewag gemaakt van een extra gevulde feestweek, met wederom als hoogtepunt de optocht. Die zou bijna niet doorgaan, vanwege de ietwat doorgeslagen regelgeving. Maar wat weten we nu nog over het begin van de feestweek. Kennen we de mannen nog van het eerste uur ?

door Ulfert de Jong

Natuurlijk werden er vroeger ook al optochten gehouden en feest gevierd op een terrein aan de Symkewal. Maar het fenomeen Feestweek werd in 1963 bedacht door een groepje ondernemende heren. Ik geef ze de eretitel ‘The Founding Fathers van de Feestweek’.* De mannen van het eerste uur vormden geen vereniging en ook geen stichting, maar waren goedwillende personen die elkaar vertrouwden en goed konden samenwerken. Anno 2024 moet zo’n commissie een vereniging of stichting zijn, want de overheid wil een aanspreekpunt hebben.

Foto van de website van Histoarysk Koudum

Wie als eerste met het idee kwam, is niet meer te achterhalen, wel dat besloten werd om een Feestcommissie te vormen met vertegenwoordigers uit een vijftal verenigingen. In de huidige politiek zou je kunnen zeggen: we vormen een brede coalitie met een onafhankelijke voorzitter. Al na een aantal jaren stopte men hier mee, het was niet meer nodig: de commissie was een zelfstandige club geworden. Via een soort nepotisme, werd gezorgd voor vervanging van vertrekkende leden.

De eerste voorzitter werd Folkert van der Ploeg, hij was ambtenaar op het gemeentehuis en werkzaam bij Gemeentewerken. Secretaris-penningmeester werd Douwe Smits, hij werkte op de secretarie van de gemeente Hemelumer Oldeferd (H.O.) en nam zitting namens Oeverzwaluwen. Henk de Vries, beter bekend onder de naam Radio de Vries, nam zitting vanuit de middenstandsvereniging (nu OVK). Hij bezat een elektriciteitsbedrijf en beschikte over een geluidsauto: een bestelwagen waar hij geluidsboxen op kon monteren. Destijds een normaal communicatiemiddel. Piebe de Vlugt, een soort ´alleskunner´, trad toe namens muziekvereniging Nij Libben. Piebe was ook al werkzaam bij de gemeente H.O., op de afdeling sociale zaken. Popke Heidema kwam in het bestuur namens de Oranjevereniging, hij was leraar Engels aan de huishoudschool. Ulbe Postma ten slotte kwam binnen via Dorpsbelangen, hij werkte als conciërge op de LTS (nu Bogerman). Natuurlijk valt het op dat vele lijntjes bijeen kwamen op het gemeentehuis. Dat werkte gemakkelijk onder andere voor het aanvragen van de benodigde vergunningen. Met hun baas, gemeentesecretaris Broer Tilstra, was nauw contact.

Er kwamen na een aantal jaren bestuurswisselingen. Tijdens de feestweek van 1982 zag het bestuur er als volgt uit: Folkert van der Ploeg, nog steeds voorzitter, ook Ulbe Postma deed nog mee. In 1972 nam Lammert de Kroon als secretaris de plaats in van Piebe de Vlugt, in 1967 had Wieger Hobma het roer overgenomen van Popke Heidema. In 1975 nam Jarich Tjoelker de plaats in van Douwe Smits. In 1979 nam J. Wiersma het stokje over van Henk (Radio) de Vries. Wiersma was directeur bij de RABObank.

Omdat de Feestcommissie de hele organisatie niet meer konden behappen, werd er in 1981 een ’parcourscommissie’ in het leven geroepen, die nauwe banden had met de feestcommissie. Het feestcommissiebestuur bestond uit selfmade bestuursleden. Zo regelden zij de kermis en verhuurden de standplaatsen, ook moesten zij de stroomaansluiting verzorgen. Na afloop van de feestweek kwam de voorman van de kermis langs bij de penningmeester, haalde als een soort veehandelaar z´n portefeuille uit de jaszak en betaalde cash de pacht en de verbruikte stoom. Vanuit de entreegelden van de optocht en de kermispacht moesten alle onkosten en de wagenbouwers worden betaald.

In het begin kregen de deelnemende verenigingen nog wel eens een klein douceurtje. Later is een deel gebruikt voor aanschaf van neonverlichting op de Klink. Maar de rest van het bedrag werd door het nieuw aangetreden commissielid J. Wiersma belegd. Dit leverde de feestcommissie vaak nog een leuk bedrag op.

Vanwege het feit dat de kermisattracties steeds groter werden, kon de meterkast van de Klink de stroomleverantie niet meer aan. De heren regelden bij het P.E.B. (nu Vattenfall) een permanente aansluiting. Elektriciteitzaak Hiemstra zorgde in latere jaren voor een mobile verdeelkast, waarop de kermis werd aangsloten.

Dit artikel tot stand gekomen dankzij de medewerking van oud-commissielid Lammert de Kroon, het raadplegen van oude feestkranten en het putten uit eigen geheugen.

*Kleine opmerking: In de Koudumer Feestkrant van 1982 wordt gewag gemaakt van de 19de Koudumer feestweek.(!?)

Koudum, 3 september 2024