In Geen categorie

Inwoners van Koudum en Molkwerum wisten vorige week niet wat ze zagen toen de resultaten van een onderzoek naar treinstations bekend werd. Om een goed oordeel te krijgen over de bijna vierhonderd Nederlandse treinstations lieten NS en ProRail een onderzoeksbureau enquêtes doen onder reizigers.

Het Limburgse Klimmen-Ransdaal kwam uit het onderzoek als het beste treinstation van Nederland naar voren, het Friese Mantgum kwam op de tweede plaats. En op de vierde plaats staat toch echt Koudum-Molkwerum.

Het moet overigens een merkwaardig onderzoek geweest zijn. Omroep Brabant meldde een beetje triest dat treinreizigers Lage Zwaluwe het slechtste treinstation van Nederland vinden. “Het is koud, kaal, ongezellig en er is geen enkele voorziening.” Opvallend is dat een dergelijke uitspraak ook gedaan kan worden voor het station van Koudum, dat ook nog eens drie kilometer buiten het dorp ligt.

Een verklaring voor de hoge scores van de kleine stationnetjes als Koudum-Molkwerum en Mantgum is volgens een NS-onderzoeker dat reizigers minder verwachten van een kleiner station en dan eerder tevreden zijn met de basisvoorzieningen.