In Geen categorie

De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet zaterdagavond afkondigde hebben uiteraard ook voor Koudum consequenties. Een aantal winkels in de Hoofdstraat valt onder de noemer ‘essentiële winkels’. Daarom zijn de bakker, de groenteboer, de slager, de drogist en de supermarkt gewoon open. Andere middenstanders schakelen, net als vorig jaar, over op een afhaal- en/of bezorgservice. En jammer: de gezellige ‘kerstdag’ die het Promotieteanm Koudum voor donderdag in de Hoofdstraat voor ogen had, gaat helaas niet door.

Maar zoals gezegd schakelt een deel van de middenstand van Koudum direct over op alternatieven die nog wel mogelijk zijn en toont daarmee zijn lokale veerkracht. Boekhandel Muizelaar adverteert uitvoerig op Facebook met een online bestelservice. Klanten kunnen boeken, maar ook andere kerstcadeaus of kerstkaarten bestellen en krijgen bericht wanneer de spullen bij de winkel in de Hoofdstraat kunnen worden afgehaald. Klanten kunnen de bestelling mailen, appen of doorbellen.

Ook bloemenwinkel Blom & Blêd in de Verlengde Hoofdstraat geeft niet op, zo deelt de winkel op Facebook mee. Ook daar kunnen bestellingen voor kerststukken en boeketten doorgegeven worden. De mensen van Blom & Blêd doen hun best om alle bestellingen op tijd klaar te hebben en thuis te bezorgen. Afhalen bij de deur kan ook; de etalage is gevuld met boeketten en kerststukjes! Afhalen kan ook bij Elektro Specialist Hiemstra, meldt Joukje Wittermans op Facebook. Bestellingen kunnen afgehaald worden na afspraak.

Supermarkt Poiesz is donderdag en vrijdag voor kerst al om 07.00 uur open. Fietsenwinkel Van der Bij is gesloten voor de verkoop, maar Leonard repareert natuurlijk door, dus fietsen kunnen gewoon gebracht worden. Kringloopwinkel Eigenweiss in de Hoofdstraat heeft ook aangekondigd om spulletjes online te gaan verkopen. Jenn’s Homestyle in de Verlengde Hoofdstraat heeft al een poosje een uitgebreide webshop waar de woonassessoires, de modeartikelen, schoonheidsproducten en thee en chocola verkocht worden. Kapsalon Les Cheveux is dicht, maar na een telefoontje leggen Margje, Joyce, Nienke en Hennie de kleurpakketjes voor de klanten klaar.

Horeca

Cafetaria De King is alleen open voor afhalen, op woensdag 22 en donderdag 23 december van 16.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag 24 december is de openingstijd van 11.30 tot 20.00 uur. Van 25 tot en met 28 december is De King gesloten. De openingstijden rond oud en nieuw zijn van 29 tot en met 1 januari open van 16.00 tot 20.00 uur. Viswinkel Fisk & Sa is dinsdag 21 en woensdag 22 december gewoon open van 11.00 tot 19.00 uur. Donderdag en vrijdag is Fisk & Sa alleen open voor het ophalen van de kerstbestellingen.

Bij Mobs kan deze week – behalve zaterdag 1e kerstdag, op de normale tijden een bestelling doorggegeven worden, die daarna thuis bezorgd wordt. Eetcafé Spoorzicht heeft een afhaal- en bezorgservice op de normale tijden, van vrijdag tot en met zondag, ook tijdens de feestdagen. Uiteraard heeft Spoorzicht een speciaal kerstmenu en dan ook nog eens een “Kerstborrel Special voor Echte Mannen en Stoere Vrouwen”! Ook deze wordt bezorgd op locatie in Koudum.

Bogerman College Koudum

De basisscholen hadden al eerder te horen gekregen dat ze dicht moesten, maar zaterdagavond werd duideljik dat ook de middelbare scholen hun deuren vanaf deze week tot 14 januari dicht moeten houden. Het Bogerman College in Koudum besloot om vandaag, maandag 20 december alle leerlingen vrij te stellen van lessen. In die tijd bereidt het docententeam zich voor op de invulling van de overige lesdagen. Dinsdag, woensdag en donderdag worden alle lessen online verzorgd via Teams. Daarnaast sluiten alle mentorklassen het jaar donderdag digitaal af.

De Klimbeam

Basisschool De Klimbeam in Koudum zit deze week ook gedwongen dicht. Maar via Facebook wijst de school erop dat de bibliotheken wel geopend zijn. Ook wijzen ze de leerlingen erop dat de leesbingo van 2022 online is gekomen. En volgens de school zitten daar pareltjes tussen! Er is een boekenbingo voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. “Op https://boekenbingo.nl/boekenlijsten-2022 kun je de boekenbingo uitprinten. Welke ga je als eerste lezen?” zo vraagt de school aan de leerlingen.

De Klimbeam presenteerde in samenwerking met eetcafé Spoorzicht ook ‘Afhaal Stamppot Boerenkool’ Door de nieuwe maatregelen kon het stamppotbuffet van de basisschool vandaag helaas niet doorgaan. Om te voorkomen dat de reeds ingekochte boerenkool weggegooid zou moeten worden, kon er een kant-en-klaar boerenkoolpakket bij Spoorzicht afgehaald worden. In een mum van tijd vlogen die pakketten de deur uit!

Bibliotheek

De bibliotheek in Koudum is gewoon open! Dus, maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.30 uur.

Sportschool

Onder het motto ‘As it net kin sa’t it mut, dan mut it mar sa’t it kin’ nam ook de lokale sportschool Sport34 direct maatregelen nu ook de deuren van de sportscholen weer een paar weken dicht moeten. De sportschool gaat voorlopig buiten sporten. De sportschool gaat zelfs zover dat het de leden voor een deel compenseert voor de lessen die geheel buiten de schuld van de sportschool moeten vervallen.